Ne Kadar Haberleri

Çin Dijital Parası e-CYN Yuan Elektronik Cüzdan Olarak Kullanılmaya Başlandı

Çin Dijital Parası e-CYN Yuan Elektronik Cüzdan Olarak Kullanılmaya Başlandı
Bu haber 06 Ocak 2022 - 6:31 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Dijital parada önemli bir yere ve konuma sahip olan Çin flaş adım atarak kendi dijitalini uygulamaya koydu. Çin Merkez Bankası önemli bir adımla kendi dijital para birimleri e-CYN (Yuan) elektronik cüzdan olarak kullanıma açıldı.

E-CYN Yuan Çin Dijital Parası

Çin Merkez Bankası dijital paraya yön verecek yeni bir adım daha atarak gündem yarattı. Apple iOS ve Android mağazalarında olan uygulamayla 12 şehirde pilot proje olarak başlayan dijital para haberi Caixiden geldi. Uygulamayı indiren kişiler pilot uygulamaya dahil olması ile birlikte elektronik cüzdan olarak kullanabilir hale geliyor. Sistemin adı ise Dijital Para Birimi Elektronik Ödeme olarak geçiyor. (DC/EP)

Bankalarda Cüzdan Oluşturuluyor

Dijital parayı kullanacak olan kişilerin talepleri aracı kurum olarak bazı bankaların tercih edilmesi yönünde oldu. Aracı kurum olarak dijital cüzdanın oluşturulmasında talep edilen bankalar;

  • Çin Bankası
  • Çin Sanayi ve Ticaret Bankası
  • Çin Tarım Bankası
  • Çin inşaat Bonk
  • İletişim Bankası
  • Çin Posta Tasarruf Bankası

çin dijital parası

Uygulama henüz deneme olarak sunulan bir versiyon üzerinden 12 pilot şehirde uygulanıyor. Bu şehirler Şıncın, Cıngdu, Şannghay, Çangşa, Sucou, Şian, Çingdao, Dailan.

Yuan Dijital cüzdanı olan kişiler bankalardaki hesapları ve cüzdanları ile diğer dijital para kullanıcıları arasında para gönderimi ve ödemelerde yapılabilecek. Çin’in attığı bu adımların hepsi de dijital para lideri olmak.

Çin Dijital Parada Dünya Lideri Olmak İstiyor

Nüfusu ile en kalabalık ülke konumundaki Çin ülkede dijital para birimlerini ve işlem görmesini yasaklama yoluna gitmişti. Bu sayede oluşturan e-CYN parasının tüm dünyada daha çok kabul görmesini amaçlıyor. Paranın uygulanmaya konulması 2014 yılına gidiyor. Bu uygulama da pilot şehir olarak Şıncın ve Şiaongan da kullanılmıştı.

Ne kadar pilot şehirler ile uygulama sonrası Çin Merkez Bankası yaptığı açıklamada 140 milyon bireysel ve 10 millyon kurumsal Yuan Dijital para cüzdanı yaratıldığı ve para alışverişinin de 62 milyar yuana (9,76 milyar dolar) ulaştığı yönündeydi.

Bu uygulama sonrası Çin’de nakit para kullanımı azaldı. Mobil ödeme sistemi de arttı. Atılan bu adımlar sonrasında dijital paranın çevrimiçi ve mobil olarak ödeme alt yapısının hazırlanması için büyük bir katkı sağlayacağı bekleniyor. Nekadarhaber.com

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER