Ne Kadar Haberleri

2022 Yılında SGK’nın Ödeyeceği Prim, Ödenek Tutarları Belli oldu. GSS, Emzirme, Cenaze, İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar?

2022 Yılında SGK’nın Ödeyeceği Prim, Ödenek Tutarları Belli oldu. GSS, Emzirme, Cenaze, İş Göremezlik Ödeneği Ne Kadar?
Bu haber 11 Ocak 2022 - 21:23 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Her yıl olduğu gibi SGK bu yılda yapacağı ödemelerdeki ödenek tutarlarını belirledi. Bu çerçevede 2022 yılında Genel Sağlık Sigortası primi başta olmak üzere emzirme cenaze ve iş göremezlik aylıkları değişti.

Ödenek Tutarları Ne Kadar?

SGK’dan yapılan açıklamaya göre 2022 yılında yapılacak ödenek tutarları şu şekilde oldu.

  • Genel Sağlık Sigortası Primi (GSS) 150,12 TL
  • Emzirme Ödeneği 316 TL
  • Cenaze Ödeneği 1.250 TL
  • İş Göremezlik Ödeneği günlük 166,80 TL.

Ödenek GSS Prim Desteği Ödemeleri

Yeni yılda sigortalı bir işte çalışmayan kişilerin sağlık sektöründen faydalanabilmesi için GSS primini yatırması gerekiyor. Bu aşamada kendisi ve çocuklarının sağlık kurumlarından faydalanabilmesi için aylık 150,12 TL GSS prim borcunu yatırması önemli bir husus.

ödenek sgk

Bu prim tutarını ödeyemeyecek durumda olan işsiz kişilerin ise bu desteği alabilmesi için ikametinin bulunduğu Kaymakamlıklarda faaliyet gösteren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) müracaat ederek gelir testi yaptırması önemli bir husus. Bu testin yapılmasında ikamet edilen ev hanesinin aylık geliri de dikkate alınıyor.

SYDV başvuru yaparak gelir testi yapanların aile içinde kişi başı gelirleri brüt asgari tutarın muhtaçlık aylığının altında olduğu anlaşılması halinde bu kişinin GSS primleri devlet tarafından karşılanacak. Vatandaşa Devlet Yardımları devam ediyor.

Emzirme Ödeneği

Doğum yapan anneye yada sigortalı olmaması halinde doğum yapanın eşi olan erkeğe emzirme ödeneği veriliyor. Geçtiğimiz yıl 232 lira olan bu ödenek 2022 yılı ile birlikte 316 TL’ye yükseltilmiş oldu. Bu ödeneği alabilmek için 4A kapsamında çalışıyor ve son bir yılda toplam 120 günlük sigorta priminin de yatmış olması önemli bir şart.

İş Kazası Meslek Hastalığı Cenaze Ödeneği

2022 yılında artan ödenek ten birisi de iş kazası ile meslek hastalığı için. Bu çerçevede iş mahallinde kaza yada mesleğine dair bir hastalıktan ölen, iş göremez hale gelen kişilere 360 günlük priminin yatmış olması şartıyla cenaze ödeneği bu yıl  güncel 1250 tL olarak belirlendi. Yine iş kazası nedeniyle istirahat etmek zorunda olan kişilere de raporlu oldukları her gün için 166,80 TL istirahat parası yatırılacak.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER