Ne Kadar Haberleri

Barthenia’dan Bartına

Barthenia’dan Bartına
Bu haber 23 Ağustos 2022 - 18:46 'de eklendi ve kez görüntülendi.

nekadarhaber.com – Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinin Batısında yer alan, tarihe tanıklık etmiş şehir. Bartın Irmağı’nın antik çağdaki adı olarak bilinen Parthenios; yunan mitolojisinde, tanrıların babası  Okenaus’un çocukları olan sayısız tanrıdan birisi ve sular tanrısıdır. Bartın ismi ‘’Sular İlahı’’ ya da ‘’Muhteşem Akan Su’’ anlamında kullanılmaktadır. Parthenia’dan Parthenios’a evrilen bu yolda Bartın Irmağının kenarında kurulan Bartın Kentinin Parthenia adıyla anılmasıyla ismin zamanla Bartın’a dönüşmesi yolculuğunda yazılı kaynaklar yolumuza ışık tutmaktadır.

Bartın’ın ilk sahiplerinin 14. yüzyılda Gaskalar ve 13. yüzyılda Hititler olduğu kabul görmekle beraber daha sonraları Bolu Havalisine yerleşen Bitinyalılar ile Kastamonu Havalisinde hüküm sürmekte olan Paflagonyalıların, sınırlarını Parthenios’a kadar uzatmasıyla birlikte Bartın toprakları resmen bu iki egemenliğin sınırları içinde var olmuştur.

Bartın Gezilecek Yerler

Doğal güzellikleri, kültürü ve tarihi ile ülkemizin önde gelen şehirlerinden biridir Bartın. Buraya kadar  gelmişken gezilip görülmesi gereken güzellikleri sizinle paylaşmak isteriz; Bakacak Tepesi, Çakraz Plajı, Güzelcehisar Koyu, Delikli Şili, Küre Dağları Milli Park, Ulukaya Şelalesi, Balamba Tabiat Parkı gibi turizm açısından da oldukça değerli olan bu yerleri mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Özellikle kamp yapmayı seviyorsanız, pansiyon, restaurant, otel ve eğlence yerleri olmadan gittiğim yerden keyif alamam diyenlerdenseniz, tam size göre bir yerdir Çakraz Plajı.13 bin hektar büyüklüğüne sahip olan Balamba Tabiat Parkı ise çocuklar için bulunmaz bir nimet niteliğinde olup, birçok oyun parkını, yürüyüş parkurlarına, sizler keyifle çaylarınızı yudumlarken ziyaret edebilir ve anın tadını çıkarabilirler. Eğer biraz da aksiyon, macera sever bir yapınız varsa; Küre Dağları Milli Park içerisinde bulunan eşsiz güzellikteki mağara ve akarsu kaynaklarının bulunduğu alana mutlaka uğramalısınız.

Bartın’ı kış aylarında ziyaret ettiyseniz ve doğa sporları ile ilgileniyorsanız size treeking yapma imkanı sunan, Küre Dağlarında bulunan Ulukaya Şelalesi’ni ziyaret etmelisiniz. Bir çok hikayeye konu olan ve yamaç paraşütü ile adını duyuran Delikli Şili, yani kayanın ortasında açılmış olan delik terimiyle ün salmış bu tarihi bölgeyi mutlaka görmelisiniz.

Bartında karnınız acıktığında ne yesem derdine son verecek mükemmel lezzetler bulunmaktadır. Bunların başında erik yemeği en meşhurudur. Daha sonra onu etli ayva yemeği takip etmektedir.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER