Ne Kadar Haberleri

Akıllı Telefonlarla Kalp Hastalıkları, Diyabet Tespitleri Yapılacak

Akıllı Telefonlarla Kalp Hastalıkları, Diyabet Tespitleri Yapılacak
Bu haber 26 Mart 2022 - 14:20 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Nekadarhaber.com – Gündelik hayatta elimiz ayağımız konumuna gelen telefonlar üzerinden yeni projeler ve çalışmalar hakkında bilgiler gelmeye devam ediyor. Kameramız, televizyonumuz haline gelen akıllı telefonlar sayesinde steteskop ve hastalık tarama hizmetleri de alınabilecek mi? Bomba çalışma Google’dan geldi.

Google üzerinde çalıştığı projesinden kesitler veriyor. Alphabetin sahibi olan şirket akıllı telefonların kamerası ile ve mikrofonları ile çekilen kalp sesleri ve gözlerimizin fotoğrafları ile uzman bir doktora muayene ile görünmeden hastalıkların belirtilerinin görülmesi tespiti gibi bir dizi hususta testler yapmayı planlıyor.

Akıllı Telefon Mikrofonları İle Göğüs Dinlemesi Yapılacak

Alphabet’in sağlık yapay zekası Başkanı Greg Corroda yaptığı açıklamada google’ın mikrofonları ile göğüs üzerine yerleştirildiğinde kalp atışlarının duyulması, üfürümlerin algılanıp algılanmayacağını araştırdığını söyledi. Bu sayede yapılan çalışmalarla kalp kapakçık bozukluklarının erken tanısının konulmasında yardımcı olacağı düşünülüyor.

Grek Corroda yaptığı açıklamada teşhis konulmasının zor olduğunu ancak buradan kişinin üzerinde yüksek risk olup olmayacağına dair bir yorum getirebilme özellikleri olabileceğini söyledi.

Kameralar ile göz araştırması yapılabilecek.

Akıllı telefonların kameraları ile retinadaki kan damarlarına zarar veren ve körlüğün başlıca nedeni olarak görülen diyabetle ilgili tespitler yapılmasına da odaklanılmış durumda. Google şimdiye kadar 100 bin hastanın Hindistan ve Tayland’da tarandığını zaten sağlık çalışanlarının diyabetik retinopatiyi tespit etmesine yardımcı olmak için uzun süredir bu alternatifin kullanıldığını belirtti. google masaüstü bilgisayarlar ile kameralar sayesinde erken umut verici sonuçları aldıklarını ancak bu durumu daha önce telefon fotoğraflarında denenmediğini de belirtiyor.

Kalp Atışları ve Solonum Yolu Hızları Ölçülebilecek

Corroda yaptığı bir açıklamada da araştırma ve geliştirme aşamasındayken mühendislerinin ve bilim insanlarının doktorların yardımıyla sağlık kuruluşlarını daha iyi anlayabileceklerini ve hastalıklar hakkında daha iyi tasavvur edileceğini belirtiyordu. Geçtiğimiz yıldan bu yana akıllı telefon kameraları ile kalp ve solunum yolu hızlarını ölçme konusunda da çalışmalar yapılıyor.

Google teknolojilerinin hastalıkların teşhisinde ve tedavisinde ilk adımı olarak görülen akıllı telefonlarla muayene ultrason taramaları için yapay zekadan destek alacağına dair çalışmaları da bulunuyor. Düşük gelirli ülkelerde bu sistemin büyük önem taşıyacağı da beklentiler içerisinde bulunuyor.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER