Ne Kadar Haberleri

Maliyetini karşılayamayan madeni paralar gündem oldu.

Maliyetini karşılayamayan madeni paralar gündem oldu.
Bu haber 25 Eylül 2022 - 0:25 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Ne Kadar Haber – Günlük hayatımızda sürekli kullandığımız 50 kuruş madeni para maliyeti üç katına çıkarken piyasada neredeyse görülmeyen 1 kuruşun ise maliyeti tam 55 katına çıktı.

1 Kuruşun Maliyeti 55 Kat Arttı

Yüksek enflasyon, artan fiyatlar ve Rus Ukrayna savaşı sonrasında değeri düşen Türk Lirası sonrasında güncel kullanımdaki madeni paraların maliyetleri kat ve kat artmış durumda. Piyasada en çok kullanılan 50 kuruşun maliyeti 1,5 liraya kadar çıktı. Raflarda kuruşla satışı söz konusu olmasına karşın kimsenin kullanmadığı 1 kuruşun maliyeti ise 55 kuruşa kadar çıkarak rekor kırdı.

Artan fiyatlar madeni para maliyetlerini de artırdı. Pandemi sürecinde yaşanan ekonomik olaylar sonrası Ukrayna topraklarını sahne aldığı Rus savaşı emtia fiyatlarını da maksimum derecede etkiledi. Savaş sonrası enerji fiyatları ile birlikte rekor kıran bakır, alüminyum ve nikel gibi metallerin tedarikleri konusunda da endişe yaşanırken fiyatların artmasına sebep oldu.

Rusya’ya Uygulanan Ekonomik Yaptırımlar Maliyetleri Artırdı

Rus – Ukrayna savaşının başladığı 24 Şubatta tonu 25 bin dolar olan nikelin tonu güncel olarak 42 bin dolara çıktı. Artışlardan etkilenen bir diğer emtia çinko fiyatı da 3 bin 600  dolardı ve savaş ile birlikte 3 bin 800 dolara çıktı. Bakır fiyatları da 9 bin 800 dolar seviyesinden 10 bin dolar seviyesine çıkması maliyetlerin artmasına neden oldu. Emtialar da meydana gelen fiyat artışlarının oluşmasında ABD başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımların payı büyük.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER