Ne Kadar Haberleri

Vefat Eden Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur?

Vefat Eden Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur?
Bu haber 07 Ocak 2022 - 6:55 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Kredi borcu olan bir yakınımızın vefat etmesi sonrasında sorgulanan ölen kişinin kredi borcu ne olur sorusu aslında sizin hayat sigortası yaptırıp yaptırmadığınıza bağlı olarak gelişir. Sigorta yaptırmışsanız kalan borcun tamamını sigorta öderken krediyi kullanan kişi hayat sigortası yaptırmaktan kaçınmışsa borç mirasçılara geçer.

Bankalar Kredilerde Hayat Sigortası Yapıyor

Kredi alımlarında bankalar uygun faiz oranı kampanyası yaparken kişiye verdikleri borç paralar için hayat sigortasını mecburi tutuyorlar. Özellikle Konut ve Taşıt kredisinde yapılan sigorta ihtiyaç kredileri için de önemli. Burada uzun vadeli çekilen kredilerin ödemesi devam ederken ölüm olabilir. Kişinin vefatı halinde alacağını garanti altına alan bir finans mevzuatından bahsetmek mümkün. Bir çok kredide kefil veya kefiller olmasına karşın banka bu sigortayı gelir kapısı olarak gördüğü için yapmaktan imtina etmiyor.

Hayat Sigortası Her Kredi Borcunu Karşılamaz

 Fakat sigortanın da istisnaları var ve her vefat edenin kredilerini karşılamıyor. Kişinin ölüm sebebi de önemli. Borçlu intihar etmişse ya da ölümünde şüphe bulunuyorsa sigorta şirketinin otopsi ile ölüm raporlarının da arkasına düşeceğini unutmamak gerekiyor.

Sigortalının istisnalarından birisi de kredi alımı ve sigorta poliçesi düzenlendiği sırada ölümüne neden olan bir hastalığının olup olmaması. Önemli bir rahatsızlığı varken sigorta yapılması da şirketlerin irdeleyeceği hususlardan birisi oluyor.

Krediyi Kapatan Sigorta Şirketi Ödenen Taksitleri de Ödemek Zorunda

Hayat sigortalı iken alınan kredinin ödemesi devam ederken kişinin vefatı halinde sigorta  şirketi kalan borcun tamamını öderken vefat eden kişinin yaptığı kredi ödemelerini de mirasçılarına ödüyor. Fakat burada sigorta şirketlerinin de artık uyanıklığımı dersiniz, kazanç için gözü açık mı dersiniz bilmiyorum genelde bunu ödemekten ya da birkaç taksitini bahaneler üreterek ödemekten kaçındığını da belirtmek doğru olur.

Burada dikkate alınacak husus kredinin tamamına sigorta yapılması. Bu sebeple mirasçılar bu krediler ile sözleşmelerin arkasından gitmelidir. Bu tür sigorta karşılığını alabilmek için hakkı olan kişiler ölüm belgesi ve veraset ilamı ile bankaya başvuru yapabiliyor. Burada hakkınızın korunması ve yasal haklarınızı bilmeniz açısından hukuki destek almak çok mantıklı olur.

Hayat Sigortası Yok Kredi Borcu Ne olur?

Burada kredi borçlusunun sigorta yaptırmadan aldığı kredi geri ödemesi devam ederken vefat etmesi halinde borçlar mirasçılara geçiyor. Kredi de kefil var mı bu da önemli. Kefil varsa asıl borçlu gibi işlem görür ve borcu ödemekle yükümlüdür. Mirasçılar bu borcu ödemek istemezse reddi miras yapabilir. Bu durumda kendisine kalacak mirasları da reddetmiş olur.

Ölen kişinin kredi borcu kefil ya da mirasçılar ile güncel olarak hayat sigortasından karşılanmak üzere kapatılmaktadır. Ancak bu hususlar gerçekleşmediği zamanlarda borç batık kredi olarak kayıtlara geçer.

Kredi borçları ve diğer finansal sorunlarınız hakkında hukuki destek almanız önemli husus. Sitemizdeki yazılar hukuki destek ve tavsiye niteliği taşımaz.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER