Mahkeme kararında, şahısların cep telefonlarına Bylock uygulamasını indirdikleri ve kullandıkları tespit edilmişti. Ancak İsveç’te yürürlükte olan “Terör Suçları Yasası” uyarınca, bu durumun terör örgütüne katılım olarak değerlendirilemeyeceği belirtildi.
Mahkeme ayrıca, iade prosedürünün hem İsveç’te hem de Türkiye’de suç teşkil eden eylemlerde bulunan kişiler için uygulanabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle, Türkiye’nin iade talebi, yasal bir engel olarak karşımıza çıktı.
Bununla birlikte, Türkiye’nin iade talebinin reddi, şahısların kötü muameleye maruz kalma riski olduğu gerekçesiyle de desteklendi. Şahısların Türkiye’ye iade edilmeleri durumunda kötü muameleye maruz kalma riski yüksek olduğu gerekçesiyle, İsveç Yüksek Mahkemesi iade kararını reddetti.
İsveç’te iade kararları hükümet tarafından verilmekte olup, Yüksek Mahkeme’nin kararı, iki Türk vatandaşının durumunda iadenin yasal olmadığına hükmetmiştir.
Öte yandan, Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğine aylardır itiraz etmekteydi. Ancak, Litvanya’da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğini kabul etmiştir. İsveç’in NATO üyeliğine onayın 15 Temmuz’da tatile girecek Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin gündemine Ekim ayında gelmesi bekleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2 aylık bir Meclis tatili var. Tabii ekim ayında bu tatilden çıkma durumu söz konusu değil. Zira birçok uluslararası sözleşmeler var, birçok görüşülmesi gereken yasa önerileri var. Bunların önem sırasına göre bu attığımız adım da burada yerini alacak ama mümkün olduğu kadar kısa zamanda bu işi bitirmek bizim hedefimiz” şeklinde konuştu.