Ne Kadar Haberleri

Yapılan Yüzde 120 Oranındaki Elektrik Zammı İptali İçin Yargıya Başvuruldu

Yapılan Yüzde 120 Oranındaki Elektrik Zammı İptali İçin Yargıya Başvuruldu
Bu haber 08 Ocak 2022 - 14:22 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Yeni yılda en çok zamlanan ürünlerden birisi elektrik faturaları oldu. Yüzde 50 ve yüzde 120 arasında yapılan zam vatandaşın belini büküyor. Bu sebeple Tüketici Konfederasyonu sebepleriyle yapılan elektrik zammı iptali edilmesi için yargıya başvuru yaptı.

Elektrik Zammı İptali İçin Tüketici Konfederasyonu Yargıya Başvurdu

Tüketici Konfederasyonu tüketicilere sunulan elektrik için ödenecek faturalara yapılan % 50 ve % 120 oranında zamların iptali için yargıya başvurdu. Başvuruda enerjinin herkese ucuz ulaştırılması, yaşamı elektriğe bağlı olan kesimin dikkate alınmadığı gibi sebepler ileri sürüldü. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Ocak 2022 yılından itibaren elektriğe yapılan zam oranını açıklaması ile yapılan başvuru sonrası konfederasyon kamu oyuna açıklama yaptı.

Yapılan açıklamada Cumhuriyet tarihinin en yüksek oranda elektrik zammı yapıldığı belirtildi. Bu yapılan zam ile sosyal devlet anlayışından vazgeçildiği, en temel ihtiyacın enerji olduğu ve herkese ucuz imkanları doğrultusunda ulaştırılması gerektiği ancak zamlarda bunun dikkate alınmadığına vurgu yapıldı.

elektrik zammı iptali

Elektrik Zammı İptali Başvuru Sebepleri

Zammın iptal edilmesi için en büyük neden yaşamı makinelere bağlı olarak yaşamak zorunda olanların dikkate alınmadığı gösterildi. Kişilerin gelir durumu, meskenin rayiç değerinin dikkate alınmadığı, günlük 5 Kw harcamanın temel ihtiyaçların kullanılmasında çok düşük kaldığı, yaşamı elektrik ile makineye bağlı olanların 24 saatlik bir tarifeye bağlanmadığı, üç zamanlı elektrik okumalarında anayasanın eşitlik ilkesinin ihlali olduğu, yapılan düzenlemenin düşük gelirli vatandaşlara fayda sağlamadığı için yargıya başvurulduğu belirtildi.

Elektriğe yapılan yüksek zamların iptali için yargıya başvuran bir kurumda CHP oldu. Bu anlamda Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’nın yaptığı açıklama EPDK’nın yaptığı elektrik zammı iptali için Danıştay’a başvurdukları yönünde oldu.

Elektrik Zammı Açıklamasında Ne Olmuştu?

EPDK 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere elektrikte yeni bir tarifeye geçildiğini duyurmuştu. Bu duyurudaki tarifenin ise meskenlerde 150 kilowatt tüketim için kilowatt başına 1,37 TL bunun üzerindeki harcamalar için ise kilowatt başına 2,06 TL olarak belirlendiğiydi. Bu iki fiyatlandırma ile ilk kademede elektriğe yüzde 50 ikinci kademe de ise yüzde 120 oranında zamlanmış oldu.  Ayrıca yapılan açıklamada güncel kademeli tarifenin özellikle dar gelirli vatandaşları korumak, enerji tasarrufu için verimliliği sağlamak olduğu yönündeydi.

Elektrik Zammı ile ilgili yapılan başvurulara yargının nasıl bir karar alacağı şimdiden merak konusu oldu. Karar sonrası gündem haberlerinde konuya ilişkin hususları sizlere yayınlayacağız.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER