Ne Kadar Haberleri

2022 Veraset İntikal Vergisi İstisna Tutarları Ne Kadar Oldu?

2022 Veraset İntikal Vergisi İstisna Tutarları Ne Kadar Oldu?
Bu haber 09 Ocak 2022 - 5:53 'de eklendi ve kez görüntülendi.

2021 yılında Maliye ve Hazine Bakanlığının almış olduğu yüzde 36,20 lik yenide değerleme oranı sonrası 2022 yılında veraset intikal vergisi ödemelerinde istisnai tutarlarında da değişikliğe gidildi. Bu anlamda yeni yılda veraset ve ivazsız intikallerde oranlar şu şekilde belirlendi.

Veraset İntikal Vergisi

21 Aralık tarihinde yayımlanan Resmi Gazetede 53 seri numarası ile Veraset ve İntikal Vergisi Genel Tebliği yayımlandı. Bu tebliğin yayınlanmasını amacı ise 7338 sayılı Veraset ve İntikal Vergisi Kanununun ilgili maddeleri gereği istisnai tutarların belirlenmesindeki oranlar.

  • İlk 500 Bin TL için veraset yoluyla 1 ivazsız intikallerde 10
  • Sonra gelen 1.200,00 TL için veraset 1 ivazsız 15
  • Sonra gelen 2.500.000 TL için veraset 5 ivazsız 20
  • Sonra gelen 4.900b000 TL için veraset 7 ivazsız 25
  • Matrahın 9.100.000 TL yi aşan bölümü için veraset yoluyla intikallerde 10 ve ivazsız intikallerde ise 30

Tarifesine göre istisna tutarları hesaplanmaktadır.

7338 Sayılı Kanuna göre istisna hadleri bir önceki yılın fiyatları üzerinden Hazine ve Maliye Bakanlığının o yıl için belirlediği yeniden değerleme oranı üzerinden hesaplanarak ilan ediliyor. Burada ayrıca belirtilen istisnai tutarlar şu şekilde;

veraset intikal vergisi

  • Evlatlık dahil füruğ ve eşten kalan miras hisselerine 455.635 TL Füruğ olması halinde eşe isabet edenlere 911.830 TL
  • İvazsız suretle oluşan intikallerde 10.491 TL
  • Para ile mal üzerinden yapılan yarışmalara bağlı olarak yapılan çekiliş, şans oyunları hasılatından alınan vergi fon paylar için kazanılan ikramiyelerde 10.491 TL olarak dikkate alınacağı ilan edildi.

Yıl içinde oluşan rakamlar üzerinden Maliye ve Hazine Bakanlığı her yıl yeni bir değerlemeye gidiyor. Bu oran bir sonraki yıl ödenecek olan harçlar, vergiler, fonlar, resimler gibi tüm hususların hesaplanmasında kullanılıyor. Bu anlamda 2022 yılına girmemiz ile birlikte vergi yargısı harcı, Motorlu Taşıtlar Vergileri, İcraya başvuru harçları, iflas ve konkordoto istekleri gibi tüm hususlarda ödeyeceğimiz tutarlar bu oran ile belirleniyor.

Bu aşamada veraset intikal vergisi için ödenecek tutarlar ile istisna tutarları da böyle şekillenmiş oluyor.  Ne Kadar Haber sizlere güncel fiyatlar hakkında bilgi vermeye devam ediyor.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER