Ne Kadar Haberleri

2022 İş Güvenliği Uzmanı Maaşları Ne Kadar Oldu?

2022 İş Güvenliği Uzmanı Maaşları Ne Kadar Oldu?
Bu haber 06 Ocak 2022 - 8:04 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Devletin attığı adımlardan birisi olan İş Güvenliği Uzmanı çalıştırma yükümlülüğü bir nebze ertelenmiş olsa da; şirketlerin ve firmaların İSG çalıştırması önemli bir husus. Bu anlamda teknik personellerin, mimar, müfettiş gibi teknik okuldan mezun olanlar İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabiliyor. Bu aşamada meslek edinmek isteyenlerde İSG Uzmanı Maaşı Ne Kadar sorusunu soruyor.

İş Güvenliği Uzmanı Çalışma Şartları Riskleri

İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanlarının görev ve sorumlulukları ile kilit elemanlarıdır. Burada rehberlik danışmanlık vermek, risk analizleri, işbirliği, çalışma ortamının düzenlenmesi, eğitimler ile raporlar hazırlamak başlıca görevleri. En önemlisi ise iş güvenliği için gerekli adımları atıyor olmasıdır. Bu çerçeveden bakıldığında bir iş güvenliği uzmanının önemli hizmet birimleri ve çalışma şartları vardır. Çalışanın güvenliği açısından bu görevleri eksiksiz yerine getirmekle yükümlüdür.

Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir

İş Güvenliği eğitimi ve teknik okul mezunu ile diploma sahibi olmak bu mesleği edinmek için yeterli değildir. Bunun için Çalış ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının denetiminde sınavlar yapılır ve sınav sonrası beş yıllığına bu işi alabilirler. Beş yılın sonunda tekrar eğitime katılmaları ve olumlu puan alarak görevine devam etmeleri haizdir.

Risk Gruplarına Göre Maaş Alıyorlar

İş Güvenliği ve Uzmanı olarak görev yapacak kişilerin maaşlarının belirlenmesinde çalıştığı kurum, iş riski gibi etmenler önemlidir. Burada riski büyük olan yerlerde daha çok maaş aldıklarını söylemek mümkündür. Risk grupları oluşturulmuştur ve A, B, C gibi 3 ayrı sınıfı grubu bulunmaktadır. Bu sınıflara göre maaşları değişiklik gösterir.

Güncel İş Güvenliği Uzmanı Maaşları Ne Kadar?

Güncel olarak asgari ücret tutarı 4 bin 250 lira olarak belirlenmiş ve çocuk sayısına göre bu rakam yukarı doğru çıkmaktadır. Bu sebeple İş güvenliği dalında çalışan uzman kişilerin bu maaşın altında gelirinin olması mümkün olmuyor. Ayrıca bu rakam her yıl değişiklik gösteriyor. Ocak ay’ında güncellenen rakamlar ile maaş almaları söz konusudur. Güncel olarak maaşları 4.250 TL ile 15 Bin lira arasında değişiklik gösterir. Bu maaşın belirlenmesinde kurumsal olarak yapılan sözleşme ve şartları da belirleyicidir. A sınıfında olan bir uzman C sınıfında olan uzmana göre daha fazla riske girer ve daha yüksek maaşlar alır.

Bazı iş yerleri aylık maaşlar karşılığı iş güvenliğinde uzman personel çalıştırmaktan kaçınır. Burada belli süreler için part time çalışma ile mesleki açıdan hizmet alma yolu tercih eden firmalardan bahsetmek mümkündür. Bu şekilde çalışanların maaşları ne kadar sorusunun cevabı biraz zor. Bu anlamda belli olarak uzmanlar anlaştıkları kurumları toplu olarak beraberinde götürebiliyor. Bu durumda alacağı maaşta değişiklik gösteriyor. Maaştan ziyade belli ücret karşılığı çalıştıkları için düşük tutarlardan bahsetmek mümkün. Ancak firmalarda haftanın belli süreleri faaliyet göstermek zorundalar.

İş Güvenliği ve Uzmanlığı ile ilgili olarak kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere firmaların uzman çalıştırma zorunluluğu olması halinde Türkiye’de önemli bir iş potansiyeli yakalanacağını söylemek mümkün.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER