Ne Kadar Haberleri

Maaştan Ne Kadar İcra Kesilir, Hepsi Kesilebilir mi?

Maaştan Ne Kadar İcra Kesilir, Hepsi Kesilebilir mi?
Bu haber 02 Ocak 2022 - 13:10 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Bordrolu olarak SGK yada kamuda çalışan biriyseniz ödeyemediğiniz borçtan dolayı gelen icra ve haciz emri ile maaşınızdan aylık kesinti yapılır. Bu kesinti tutarı ise sizin gelirinize göre değişiklik gösterir. Maaştan ne kadar icra kesilir, maaşımın hepsi icradan kesilir mi gibi sorularınız varsa sizlere açıklayalım.

Bordrolu Çalışanların Maaşından İcra Kesintisi

Günümüzde çalışan haciz ve icra işlemi daha çok bankalar tarafından yapılıyor. Çünkü insanlar kredi ve kart borcunu ödeyemez duruma gelebiliyor. Bu aşamadan sonra da bankalar doğal olarak alacağını tahsil etmek için yasal sürece başlıyor. Kişinin çalışıyor olması bu durumda banka için daha avantajlı. Çünkü aylık kesintiler dahilin de maaşına konulan haciz ile borç bitene kadar aylık alım yapabiliyor.

SGK’ya Bağlı İşçilerden İcra Kesintisi

SGK ya bağla ya da kamu kurumlarında çalışan bordrolu personellerdenseniz haciz işlemi direk maaşınıza yapılır ve size paranız verilmeden maaşınızdan kesilir. Bu kesinti icra yoluyla ilgili kişiye aktarılırken borcun ödenmediği süreler için ayrıca faiz ödemesi yapmak zorunda kalıyorsunuz. Burada genel mantık maaşın dörtte biri oranında maaşınızdan kesinti yapılarak icraya ödenmesidir. Ancak bu durum bazı hususlarda değişiklik gösterir.

Kamuda çalışan memurların maaşları çok düşük tutardır. Bu tutar üzerinden icra kesintisi yapılması mümkün olmadığı için net eline geçen tutar üzerinden kesintiler yapılır. Sebebi ise kişinin aile yardımı, asgari geçim indirimi, çocuk parası ve diğer tazminatlar düştükten sonra gelirin dörtte biri icradan kesilmeli. Bu tutarlar az olduğu için de net ele geçen üzerinden kesintiler yapılma yoluna gidiliyor.

Ek Gelirden İcra Kesintisi Olur mu

Çalışanın aylık maaşı dışında düzenli gelirleri de olabilir. Mesai sonrası çalışma ücretleri öğretmenlerin ek ders ücretleri gibi. Bu tür ek gelirlerden icra kesintisi yapılamıyor. Yapılabilmesi için de mutlaka mahkeme kararı olması şartı gerekiyor.

İşsizlik Maaşından İcra Kesintisi Yapılır mı?

Kişinin işsiz kalması durumunda gerekli şartları taşıyor olmasıyla belli süreler işsizlik maaşı almaktadır. Bu maaşın üzerinden icra kesintisi yapılması mümkün değildir. Kesinti yapılması halinde başvuru ile bu kesintinin kaldırılmasını isteyebilirsiniz.

Nafakadan İcra Kesintisi Yapılır mı?

Aile birliğinin bozulmasının ardından nafaka alan aileler de borcundan dolayı hacizlik olabiliyor. Bu durumda da kişinin sorduğu husus nafakadan icra kesilir mi oluyor. Hiçbir şekilde nafakalardan icra kesintisi yapılamaz. Çünkü bu ücret kişinin yaşamını idame ettirebilmesi için bağlanmıştır ve aksi bir hukuki yaptırım söz konusu edilemez.

Maaştan dörtte bir oranında kesintinin yapılmasında öncelikli olarak çocuk ve eş dahil aile yardımı ve asgari geçim indiriminin düşülmesi ile toplam tutar üzerinden icra kesintisi yapılabiliyor.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER