Ne Kadar Haberleri

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Bu haber 13 Mayıs 2023 - 16:57 'de eklendi ve kez görüntülendi.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir ? Başın arka kısmından alın ve şakaklara doğru bir yayılım gösteren ağrı, kola da kısa sürede geçmekte ve şiddetli ağrılara sebebiyet vermektedir. Boyun fıtığı sırt ve kol ağrısı ile baş göstermekte olup çoğu kez sıkıntılı bir süreç olarak karşımıza gelmektedir.

Boyun fıtığı rahatsızlıkların varlığı durumlarında genellikle duyu kaybı, el ve kollardaki his kaybı olarak da karşımıza çıkabilmektedir.

Reflekslerde büyük anlamda zayıflama ile de kimi zaman belirti verebilmektedir.

Vücudun daha dik durması için ve omurgaların işlevini sağlaması için görevlendirilmiş olan boyun 33 farklı kemik oluşumunda oluşmaktadır.

Kuvvetli dokularda oluşan bu bağlar omurları birbirine bağlayan en önemli yapılardır.Ani veya yanlış yapılan herhangi bir harekette adalelerde sıkışma söz konusu olabilmekte ve bunun sonucu olarak da bağlar sıkışmaktadır.

İlerleyen yaşlarda disk merkezindeki bu bağlar su içeriğinin önemli ölçüde kaybetmektedir. Sonuç alarak da bağlar eski görevlerini yeteri kadar yerine getirememektedir.

Hasar gören diskin dış yüzeyi de kimi zaman zarar görebilmektir. Disk içerisinde yer alan kıkırdaklı yapılar sinir ve omurilikteki boşluklara yerleşebilmektedir. Çoğu kez boyun fıtığı ile sonuçlanan bu durum, omuriliğe giden sinir sistemlerini baskılamakta ve söz konusu bölgede ağrının şiddetini arttırmaktadır.

Boyun Fıtığı Nedenleri

Genel itibarı ile 20 ve 40 yaş aralığında sıklıkla görülen boyun fıtığı ağır işlerde çalışma, söz konusu bölgeye darbe alma ve ağır sporlar sonucu görülebilmektedir.

Bunun yanı sıra kısa zaman içerisinde duruş bozukluğuna sebebiyet veren sürekli masa başı işlerde çalışan kişilerde de sık sık boyun fıtığı belirtilerine rastlamak mümkündür.

Öte yandan uzun süre eğilmek, uzun süre cep telefonu kullanımı ve hareketsizlikte boyun fıtığı belirtilerinden bazılarıdır.

Boyun Fıtığı Genetik Midir?

Boyun fıtığı gibi fizyolojik rahatsızlıkların genetik olduğuna dair herhangi bir olguya rastlanmaktadır. Bunun yanında anne ve babada mevcut olan disk bozuklukları ve eklem hassasiyetinin kimi zaman çocuklarda da görülebilmesi mümkündür.

Boyun Fıtığı Tanısı Nasıl Konur?

Doktorlar tarafından röntgen filmleri, MR ve CT yöntemleri ile boyun fıtığı tanısı konabilmektedir.Röntgen filmlerde omurga yapısı dikkatli bir şekilde incelemekte, kemik çıkıntıları değerlendirmektedir. Disk aralıklarındaki sıkışmalar ve daralmalar da gözlenerek dokudaki disklerin fıtıklaşması gözlemlenmektedir.

MR da sinir baskıları daha net bir şekilde görülmekte olup sinirin boyutu ve tahribatı saptanmaktadır.Ayrıca sinir kanallarında kireçlenmeler de CT boyun fıtığı İn tespiti noktasında sıklıkla tercih edilmektedir.

Boyun Fıtığı Ağrısına Ne İyi Gelir?

Boyun fıtığı boyun içerisinde yer edinen kıkırdağın omuriliğe sıkışması olarak nitelendirilmektedir. Sinirlere yaptığı baskılara ile oluşan bu ağrı, uzun süreli sızlamalara ve his kayıplarına kadar varabilmektedir.

Beyin ve sinir hastalıkları uzmanları, boyun fıtığı gibi omurilik rahatsızlıkların birçoğunda ameliyatın gerekli olmadığını savunmaktadır. Boyun fıtığı kaynaklı ağrılardan bol bol dinlenmek, boyun hareketlerinden kaçınmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra bu dönemlerde söz konusu bölgede oluşabilecek ödem ve ağrıyı kontrol altına alan fizik tedavilerin yapılması tavsiye edilmektedir.

Tüm bu işlemlerin ardından boyun ağrınızın geçmediğini düşünüyorsanız sorun bir cerrahi müdahale gerektirebilecektir.

Boyun Fıtığı Ameliyatında Hemen Taburcu Olunur Mu?

Boyun fıtığında cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulması halinde uzman doktorlar tarafından ameliyat edilebilmektedir. Gelişen teknolojik imkânlar dâhilinde günümüzde oldukça zahmetsiz olan bu ameliyat tek operasyon şeklinde yapılmaktadır. Genellikle bir veya iki saat süren bu ameliyat sonrasında başarılı cerrahi müdahalelerde hasta 24 saat içerisinde taburcu edilebilmektedir.

Boyun Fıtığı Patlaması Nedir?

Fıtık patlaması, halk arasında fıtığın oldukça büyük olduğu anlamına gelmektedir. Fıtığın büyüklüğü ve derecesi fiziken tespit edilmemekle birlikte uzman doktorlar tarafından IMR görüntüsüne bakılarak tespit edilmektedir. Fıtık yani tıbbi ismi nükleus pulposus olan bu yapı, bağ dokusunun yapısını kaybetmesi sonucu oluşmaktadır. Fıtığın dıştan saran yapıyı geçerek omuriliğe ve omurilikten sinir sistemine yaptığı baskı sonucu görülmektedir. Patlamış fıtıkların büyük bir kısmı yani %95 oranı ameliyatsız bir şekilde giderilebilmektedir. Ameliyatın gerekli olduğu durumlarda ise sınır dokuları uzman hekim tarafından kontrollü bir şekilde incelenmekte ve sinir dokularının etkilenme derecesine bağlı olarak tedavi süreci başlatılmaktadır.

Boyun Fıtığı İçin Boyunluk Takmak Gerekir Mi?

Boyunluk takmak, kısa süreli ve uzun süreli travmalarda gövde kaslarında dışarıdan verilen uzun destekler şeklinde görülmektedir. Bu destek, boynunuzun sabit kalmasını ve söz konusu bölgedeki kuvvet kaybını gidermeye yöneliktir. Ağrıların kalıcı olmaması ve tedavi sürecinin daha etkin bir şekilde yürütülmesi adına boyun fıtığı rahatsızlığı olanların boyunluk takmaları gerekecektir.

Boyun Fıtığı Rahatsızlığından Korunmak İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Boyun fıtığına yakalanma riskini azaltmak ve günlük yaşantınızda çok daha dinamik ve sağlıklı olmak için dikkat etmeniz gereken birtakım hususlar vardır.

Burada özellikle omurga sağlığınızı korumaya yönelik çeşitli aktiviteler yapmak, sağlık açısından önemli olmaktadır.

Boyun fıtığından korunmak için uzun süre oturma pozisyonunda bulunmamak gerekmektedir. Masa başında çalışmayı gerektiren bir işiniz varsa ara sıra ayağa kalkıp dolaşmak boyun fıtığı riskini en aza indirgeyecektir.

Omurganızın sağlığı için ayrıca bol bol egzersiz yapmak ve oturur durumdayken bel kavisini destekleyen yastıklar kullanmak önemlidir.

Ayrıca yüzüstü yatmak yerine yan yatabilir, omurganızı daha dik ve daha aktif tutabilirsiniz.

Ayrıca okuma esnasında boyunu fazla ileriye eğmek boyun sağlığı açısından zararlı olacaktır. Uzun süreli bilgisayar, televizyon ve cep telefonu kullanımı da boyun fıtığını tetikleyen etkenler arasındadır. Özellikle cep telefonu kullanırken telefonun göz hizasında olması gerekmektedir.

Sık sık yaşadığımız boyun ağrılarının sebebi her zaman boyun fıtığı olmayabilmektedir. Burada boyun ağrısı ve omurilik sistemlerini Kas ve doku bağlarının incelenmesi için hekime başvurmak gerekecektir. Çoğu zaman aklımıza gelen boyun fıtığı, yumuşak doku zedelenmesi gibi sorunlarla da oluşabilmektedir.

Kasların ve bağların zedelenmeleri sonucu omurga kanalında daralma görülebilmekte ve bu da boyun ağrılarına sebebiyet verebilmektedir. En net tanı için kesinlikle uzman desteğinden yararlanmanız gerekmektedir.

KLAMOKS Bid Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER