Ne Kadar Haberleri

Diz Kapağı Ağrısı Neden Oluşur ? Tanı ve Tedavisi Nelerdir ?

Diz Kapağı Ağrısı Neden Oluşur ? Tanı ve Tedavisi Nelerdir ?
Bu haber 20 Mayıs 2023 - 18:00 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Diz kapağı ağrısının ortaya çıkmasındaki en önemli etken, genel itibariyle hareketsiz yaşam tarzı olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle fiziksel aktivitelerin yapılmasını önemle üzerinde duran uzmanlar, düzenli bir şekilde spor yapan ve fiziksel aktivite yapan kişilerin diz ağrısını az yaşadığı saptanmıştır.

Öte yandan 2019 yılında Brezilya’da yapılan ve eklem yapısındaki kıkırdakların aşınmasını temel alan bir çalışmada çıtırdama sesi gelen bireylerin ses gelmeyenlere oranla daha düşük fiziksel aktiviteler yaptığı ve hareketlerinin daha sınırlı olduğu saptamışlardır.

Yaşam kalitesinin düşük olduğu bu insanlarda diz ağrısı ve eklem ağrıları sık sık görülebilmektedir. Dizden ses gelmesinin yanı sıra ağrının bulunması önemli bir sorunun varlığına işaret edebilmektedir. Burada özellikle eklemlerde görülen kireçlenme de söz konusu bölgede ağır, tedavi sürecine de şekillendirebilmektedir.

Söz konusu bölgede ağrının olup olmadığı ve herhangi bir rahatsızlık veya acının endişe duyulacak boyutlarda olup olmadığını araştırmak ve uzmana başvurmak gerekmektedir.

Genellikle 50 yaş ve üstünde ki kişilerde kireçlenme olarak görülen kıkırdak aşınması muayene ve kimi görüntüleme yöntemleri ile tespit edilmektedir. Ağrının boyutları ve rahatsızlığın yapısı dikkate alınarak en uygun tedavi sürecine başlanmaktadır.

Spor Yaparken Dizlerimizi Nasıl Korumalıyız ?

Sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı bir vücut için muhakkak haftada en az 3 gün, birer saat olmak üzere egzersiz yapmak oldukça önemlidir.

Egzersizlerde amaç, kas gücünü arttırmak ve daha sağlıklı bir yaşam tarzına kavuşmaktır. Burada özellikle ayak ve diz kapağına binen yükleri azaltmak ve uygun pozisyonlarda spor yapmak oldukça önemlidir. Öte yandan egzersizlerin düzgün bir şekilde yapılmaması durumunda dizlerde aşınma, yıpranmaya yol açabilmektedir.

Özellikle squat gibi aşırı eğilip kalkma durumlarında dizlerde ağrı veya aşınma söz konusu olabilmektedir. Bu hareketlerden kaçınmak gerekmektedir. Dizlerinizi korumak için egzersiz öncesi muhakkak germe ve ısınma hareketlerini yapmanız kas gerginliğinizin önüne geçecektir. Ayrıca yaptığınız fiziksel aktivitelerden en büyük verimi almanıza yardımcı olacaktır.

Yüksek kilodaki kişilerde diz ağrısı diz ağrısı ve diş çıtırdamalarında muhakkak fazla yükle kurtulmanız adına kilonuzun ideal ölçüde olması gerekecektir. Burada eklemlere binen yükü azaltmak adına çeşitli önlemler alınmalıdır.

Hasta kireçlenmeye bağlı bir ağrı yaşıyorsa burada dizliklerden destek almak gerekecektir. Eklemi destekleyen ve ağrılı dönemlerin daha kısa sürede geçmesi, daha kısa süreli olmasını sağlayacaktır.

Diz bölgesinde kireçlenme sorununuz varsa bu kıkırdak aşınmasına bağlı olarak da gelişebilmektedir. Bu gibi durumlarda muhakkak istirahat etmeniz ve diz kapaklarınıza buz uygulamanız gerekecektir. Dizinizin altına alacağınız bir yastık ile dizlerinizi kalp seviyesinin üstünde tutmak, ağrı ve şikâyetlerin önemli ölçüde azalmasını sağlayacaktır.

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir ?

Günümüzde oldukça yaygın görülen bir rahatsızlık olmakla birlikte diz ağrısı her yaştan insana etkileyebilmektedir. Günlük yaşamı önemli ölçüde olumsuz etkileyen seviyelere dahi ulaşabilen diz ağrıları kesinlikle doktor kontrolünde muayene edilmesi gereken rahatsızlıklardandır.

Peki diz ağrısı neden olur? Diz ağrısı yırtılmış bir bağ sonucu oluşabilir. Yırtılma, kıkırdak yaralanmaları, kıkırdak aşınması enfeksiyonları ve bu gibi bazı tıbbi durumlar diz ağrısına sebebiyet verebilmektedir. Fakat yaygın olarak bilinen diz rahatsızlıkları şu şekildedir: Ön çapraz bağlarında yırtılma veya aşınma, kırık, menüsküs yırtılması, diz bursitidir.

Bunun yanında kimi yapısal sorunlar da diz ağrısına sebebiyet verebilmektedir. Bunlar ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
– Gevşek vücut yapısı
– Çıkık diz kapağı sorunu
– Kalçada veya ayakta ağrı
– Yüksek kilolara sahip olmak

Dizde oluşan bu ağrılar, kimi zaman kişinin bireysel çabaları ve uyguladığı yöntemlerle de iyileşebilmekle birlikte ciddi belirti ve durumlara rastlamanız durumunda kesinlikle cerrahi müdahaleye başvurmanız gerekecektir.

Diz Ağrısı Belirtileri Nelerdir ?

Çeşitli sebeplerle görülebilen diz ağrıları farklı kimi belirtileri mevcuttur. Özellikle diz kapaklarında görülen şiddetli ağrılar, şişlikler, morarmalar, sertleşmeler diz ağrısı belirtiler arasında görebilmektedir.

Bu belirtilerden herhangi birini yaşamınız ve bu durumu İki haftadan daha uzun süre görülmesi durumunda muhakkak bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

Diz ağrısı belirtilerini şu şekilde sıralayabilmekteyiz:

1)Ağırlık taşıyamama
2) Diz yapısınaki dengesizlik
3) Yürümede bozukluk
4) Diz kapağında şişme
5) Dizi uzatamamak ve aynı şekilde toparlayamamak
6) Bacaklarda ve dizlerde dışarıdan görülebilecek şekilde şekil bozukluğu
7) Üzerine basmada ağrı, kızarıklık ve şişlik

Diz Ağrısına Ne İyi Gelir ?

Diz ağrısı durumu ile karşı karşıya kaldığınızda kesinlikle dizinizi bir dizlik yardımıyla korumanız, bol bol istirahat etmeniz ve söz konusu bölgeye belli aralıklarla buz kompleksi yapmanız gerekecektir.

Bu ilk yardım müdahalesinin yanında ideal kilonuzda olmak oldukça önemlidir. İdeal kiloda olmak, dizlerinize ve bacaklarınıza binen yükü azaltacak ve dizilerinizin rahatlamasını sağlayacaktır.

Bunun yanı sıra kuşburnu çayı, kimi rahatlatıcı balsamlar, zeytinyağı uygulaması veya masaj diz ağrınızın hafiflemesini sağlayacaktır. Uygulamalar diz ağrınızı iyi gelmiyor, semptomlarınız devam ediyorsa kesinlikle bir uzmana destek almalısınız.

Rahatsızlığın boyutu oranında fizik tedavi uygulamasını başlatabilirsiniz.

Diz Ağrısı Teşhisi Nasıl Konur ?

Diz ağrısı teşhisi noktasında alanında uzman doktorlar, dizinizdeki hassasiyetin, ağrının ve morarma durumunun olup olmadığına detaylıca bakmakta ve farklı yöntemlerle bacağınızın hareket etme durumunu gözlemleyecektir. Daha sonrasında, tüm bu değerlendirmenin ardından itip çekme hareketleri ile bacaklarınızın genel durumunu tespit edecek ve ileri tetkik dediğimiz röntgen, ultrason, MR veya bilgisayarla tomografi ile rahatsızlığın boyutu saklanacaktır.

Diz Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Rahatsızlığın boyutuna göre belirlenen tedavilerde kimi zaman ağrıyı hafifletmek adına ilaç tedavisi uygulanabilirken kimi zaman da kasları güçlendirmek ve daha Normal hale getirmek adına fizik tedaviye ihtiyaç duyulabilmektedir.

Rahatsızlığın ileride dönemde tekrar etmesi, eklemlerin hasar gördüğü durumlarda çeşitli enjeksiyonlara başvurulabilmektedir.

Canan Karatay ‘Tüketin’ demişti, haklı çıktı

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER