Ne Kadar Haberleri

Ehliyet Sınavı Nasıl Kolay Geçilir ?

Ehliyet Sınavı Nasıl Kolay Geçilir ?
Bu haber 18 Haziran 2023 - 9:02 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Yılın sadece belirli dönemlerinde uygulanabilen ehliyet sınavı, sürücü belgesine sahip olabilmenizi sağlayan ilk aşamalardan biridir. Ehliyet alabilmeniz için uygulanan bu sınavdan geçerli not aldıktan sonra belirli aralıklarla direksiyon eğitimi de alarak tüm aşamaları tamamlayıp sürücü belgesini almaya hak kazanmış olursunuz. Öncelikle ehliyet sınavına daha verimli bir şekilde hazırlanabilmek için bol bol pratik yapılmalıdır. Pratik yaptıkça konuya daha çok hâkim olur, kaybetme riskini de azaltmış olursunuz. Bu süreçte öğrenmiş olduğunuz bilgilerin yetersiz kalacağını düşünüyorsanız daha önce çıkmış sorulara da göz gezdirerek bildiklerinizin doğruluğundan emin olabilirsiniz. Böylelikle tüm soru tarzlarını çözmüş olursunuz.

Bu süreçte sadece çıkmış sorular veya sınav için tercih edilmiş kaynaklara çalışmak yeterli gelemeyebiliyor. Bu durumda görsel çalışmalar da oldukça etkilidir. Ehliyet sınavına girmiş bireylerin en çok puan kaybettiği kısımlardan biri de motor bölümüdür. Özellikle bu bölümü çalışırken görsel olarak da pratik yaptığınız sürece soru kaçırma ihtimaliniz oldukça düşük olacaktır. Bu süreçte “tüm konuları ard arda sıkıştırıp bir an önce bitirip hemen soru çözmeye başlayayım, bir an önce konuları bitireyim.” durumu da sizlere çokça puan kaybettirebilir. Bu süreçte sınav konularına düzenli ve istikrarlı bir şekilde çalışıldığı sürece kendinizden emin bir şekilde sınavı tamamlayabilirsiniz. Tüm konuları tam olarak kavradığınıza emin olmadan asla başka konulara geçerek kafa karışıklığı neden olacak içeriklerle zaten bildiğiniz konuları daha da zorlaştırmamalısınız. Aksi durumda her tür sorudan çözme oranı artabilir ama sınavdan yeterli not alma oranını da olumsuz etkileyecektir.

Ehliyet sınavı başlığı altında oluşan içeriklere bakacak olursak, sınava girecek bireyler en çok trafik ve çevre bilgisi konularından sorumlu tutulmaktadır. Bu konu başlığı altında trafik levhalarının ne anlam taşıdıkları ve çevre bilgileri ile ilgili sorular sorulmaktadır. Günlük hayatta da bu tür levhalarla çok sık karşılaştığınız için pek zorlanmadan kolayca konuyu kavrayabilir ve sınavda sorulan levha sorularının büyük kısmını, hiç çalışmadığınız halde de kolayca cevaplayabilirsiniz.

Ehliyet sınavı için yalnızca konu anlatımlı kaynaklardan çalışmak asla yeterli gelmeyecektir. Daha iyi bir başarı edinebilmek ve sınavı tek seferde geçebilmek için çıkmış soruları çözmek oldukça büyük bir avantajdır. Bu sayede sınavlarda ne tür konulardan sorumlu tutulacağınızı ve ne tür soru kalıplarıyla karşılaşabileceğinizi kavrar ve daha verimli bir şekilde çalışabilirsiniz.

Bu noktada en önemli unsurlardan biri ise direksiyon eğitimidir. Yazılı sınavı iyi bir puan ile tamamladıktan sonra direksiyon eğitimine başlayabilirsiniz. Her kursta eğitim süreci farklılık göstermektedir. Bazı direksiyon kurslarında 1 saat içerisine üç öğrenciye ders verilirken bazı kurslarda kişisel direksiyon eğitimleri bir ile bir buçuk saat arasında farklılık göstermektedir. Bu sebeple direksiyon alacağınız kursların ders saatlerinde önceden anlaşmanız daha iyi bir eğitim almanız açısından daha iyi olabilir.

Ehliyet Sınavına Girecek Bireyler Ne Tür Sorulardan Sorumlu Tutulacaktır ?

Yeni getirilen kuralları da göz önünde bulunduracak olursak, ehliyet sınavı kazanma oranı az da olsa artış göstermekle beraber toplam 50 sorudan oluşmaktadır. Bu sınav sorularının 12 tanesi ilk yardım, 23 tanesi trafik bilgisi ve trafik kuralları, 9 tanesi motor ve son 6 tanesi ise trafik adabı konularından oluşmaktadır. Bu sınavı geçebilmek için en az 35 soruya doğru cevabı vermiş olmanız gerekmektedir. Sınav sorularının her biri 4 puan üzerinden değerlendirilecektir. Sınavda yanlış bildiğiniz sorular doğruları düşürmediği için tam olarak emin olmadığınız hatta bilmediğiniz soruları da cevaplayabilirsiniz.

Ehliyet Sınavına Girmek İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle görsel hafızayı kullanmalısınız.
Sınav sistemindeki tüm değişiklikleri kavradığınıza emin olmalısınız.
Trafik işaretlerini gündelik hayatta da pek çok kez gördüğünüz ve ne anlama geldiklerini bildiğiniz için asla bu konuyla zaman harcamamalısınız.
Kesinlikle heyecan yapmamalı, sakin kalmaya çalışmalısınız. Aksi durumda bildiklerinizin hafızanızdan uçmasına sebep olabilirsiniz.
Bu aşamada ne kadar bilinçli bir sürücü olduğunuzun farkına varmadan asla sınavlara katılmamalısınız.

Ehliyet Sınav Soruları Zor Mu ?

Genel olarak çıkmış ehliyet sınav sorularına bakacak olursak genellikle kolay ve orta düzeyde sorular olduğu için sınav katılımcılarının düzenli bir çalışma sistemi ile kolayca kazanabilecekleri niteliktedir. Sınavın içeriklerine bakacak olursak bazı teknik bilgiler dışındaki diğer tüm konular mantık odaklı ilerleyerek de çözülebilir niteliktedir. Elbette bu sınavda motor, ilk yardım ve trafik gibi konuları işlerken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Sınavdan önce bu tür içeriklere göz gezdirmek de doğruluk oranını arttıracaktır.

Ehliyet Sınavında Trafik İşaretlerinin Önemi

Trafik dersinde sürücüye öğretilen levha ve işaretlerin birbirine yakın anlamlar ifade etmesi durumunda sürücüler oldukça basit işaretlerde yanlışlıklar yapabiliyor. Örneğin; “park etmek yasaktır” ve “ durmak yasaktır” işaretlerini karıştırıyorsanız yanlış yerde durarak aracınızın çekici tarafından çekilmesine sebep olabilirsiniz. Bu tür sebeplerin önüne geçmek için özellikle levhalar çok iyi bilmeniz gereken en önemli konulardan biridir.

Tekila ve Votka Aynı Anda İçilir Mi ?

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER