Ne Kadar Haberleri

‘O bölgede enerji birikiyor, 7’lik deprem bekliyoruz’

‘O bölgede enerji birikiyor, 7’lik deprem bekliyoruz’.Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat tarihinde iki önemli depremin meydana geldiği belirtiliyor. Deprem bilimcisi Prof. Dr. Feyzi Bingöl, son zamanlarda meydana gelen artçı depremlere ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

‘O bölgede enerji birikiyor, 7’lik deprem bekliyoruz’
Bu haber 14 Mayıs 2023 - 21:16 'de eklendi ve kez görüntülendi.
'O bölgede enerji birikiyor, 7'lik deprem bekliyoruz'
‘O bölgede enerji birikiyor, 7’lik deprem bekliyoruz’

‘O bölgede enerji birikiyor, 7’lik deprem bekliyoruz’.Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat tarihinde iki önemli depremin meydana geldiği belirtiliyor. Deprem bilimcisi Prof. Dr. Feyzi Bingöl, son zamanlarda meydana gelen artçı depremlere ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Bingöl, Pazarcık’ta 7,7, Elbistan’da ise 7,6 büyüklüğünde iki büyük depremin meydana geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti: “Bu büyüklükteki depremler, Türkiye’de çok sık rastlanan -daha doğrusu dünya genelinde- karşılaşılan bir deprem değildir. İki depremin aynı gün olması da çok ender görülen bir olaydır. Ancak, bu bölge, Arap levhasının güneyinde, Afrika levhasının batısında ve Anadolu levhasının kuzeyinde yer almaktadır. Bu üç levhanın birleştiği yerde çok sayıda fay hattı vardır. 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük deprem, bölgenin hareketli olmasına neden oldu. Doğuda Elazığ ve Malatya’nın Pütürge ilçesine kadar olan kısımlar kırıldı. Güneyde Hatay’a kadar olan bölüm de kırıldı. Yaklaşık 250 kilometre uzunluğundaki fay hatları kırıldı. Bazı yerlerde 3 metre, bazı yerlerde ise 8 metreye kadar olan atımlar meydana geldi. Anadolu güneybatıya doğru kaydı. Bölge, dengesizleşti ve Konya’nın doğusundan itibaren Kayseri, Sivas ve Malatya’daki küçük aktif fayların enerjileri yükseldi. Bu büyük faylar, bu bölgelere bir enerji birikmesi gerçekleştirdi. Bu enerji birikmesine bağlı olarak da burada yeni depremler meydana gelmeye başladı. Doğu Anadolu faylarının içerisinde bu iki faya bağlı olarak binlerce artçı depremler meydana geldi. Bu artçı depremler bir süre devam edecektir. Artçı depremler ana depremlerden bir puan düşüğe kadar olabilir. Biz bunu Hatay’da yaşadık. Hatay’ın Samandağ ilçesinde yaşandı. Depremlerin sayısı ve büyüklükleri gittikçe azalarak devam eder ama henüz bitmez. Bu depremler yıllarca devam edecek.”

Bingöl, 24 Ocak 2020’de Elazığ’da meydana gelen depremlerin artçılarını da zaman zaman yaşadıklarının altını çizerek, şunları söyledi: “Bu büyüklüklerdeki depremlerin artçıları 5 ile 10 yıl sürebilir. Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman ve Malatya’da meydana gelen bu depremler artçı depremlerdir ve devam edecektir. Ana büyüklükte bir deprem beklemiyoruz, ancak artçı depremler 6 büyüklüğüne kadar olabilir. Bu depremler Elazığ’ın oldukça batısında kalıyor ve daha çok Malatya, Adıyaman ve Hatay’ın güneyine doğru oluşacak. Onun dışında Kayseri’de değişik faylar var ve o fay hattında hareketlenmeler meydana geliyor. O bölgede 4 ve 4.5 büyüklüğünde depremler meydana gelir. Vatandaşların çok sık olarak sorduğu Malatya fayı da, Doğanşehir’den başlayıp Hekimhan’a doğru çıkarak Ovacık’a giden Malatya-Ovacık fayıdır. Bu fay üzerinde çalışmalar yeterli değil, ancak kısa sürede büyük bir deprem üretecek faylar değildir. Çünkü bu fayların hareketleri çok yavaştır. Bu faylar üzerinde de zaman zaman 4 ile 5 büyüklüğünde depremler oluşabilir. Elazığ’da zaten son depremden sonra binaların büyük çoğunluğu boşaltıldı. Boşaltılan binalar yıkılmamış olabilirler, ancak boşaltıldılar. Bundan sonra meydana gelecek 4.5 ve 5. büyüklüğündeki depremler Elazığ’ı çok etkilemeyebilir. Sadece sarsıntıyı hissedebiliriz.”

Bingöl, Karlıova ilçesinin farklı bir bölge olduğunu da aktararak, “Kahramanmaraş’tan bahsederken, üç levhanın birleştiğinden bahsettiysek, Karlıova da Kuzey Anadolu ve Güney Anadolu fayının birleştiği bir yerdir. Doğu Anadolu fayı Karlıova’dan başlıyor ve Kahramanmaraş’a doğru gidiyor. Diğeri ise Karlıova’dan başlayıp İstanbul’a kadar gidiyor. Bu fayda tek bir fay değil, parçalardan oluşmaktadır. Tek bir fay olsa ve kırılsa, onu kıracak depremin büyüklüğü çok büyük olması gerekir. Bingöl’ün Yedisu bölgesi uzun zamandır burada bir faaliyet yok yani deprem oluşmamış enerji birikimi yavaş yavaş oluyor. Burası orta büyüklüğün üzerinde, yani 7 veya 7’ye yakın büyüklükte bir deprem olabilir, ancak zamanını bilemiyoruz. Bu bölge, böyle bir deprem oluşturmaya gebe bir bölgedir.” dedi.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER