Ne Kadar Haberleri

Diş Çürüğünün Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir ?

Diş Çürüğünün Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir ?
Bu haber 21 Mayıs 2023 - 23:25 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Diş çürüğü; tüketilen besinlerle doğru orantılı olarak gelişmektedir. Ağız içerisinde bulunan ve bizimle yaşayan bakteriler, zamanla uygun bakım ve temizlik işleminin yapılmaması sebebiyle asit oluşum sonucu diş çürümesine sebebiyet verebilmektedir.

Özellikle tüketilen şekerli gıdalar, ağız içerisindeki bakterilerde asit oluşumuna sebebiyet vermektedir. Bu dış yüzeydeki minerali çözerek dişte kayıplara sebebiyet vermekte ve dış yüzeyinde çürük şeklinde oluşum göstermektedir.

Diş çürüğünün belirtileri, çürük tipine ve çürüğün boyutuna göre değişmekle birlikte küçük diş çürüklerinde genellikle herhangi bir belirti görülmemektedir. Fakat büyük, ilerlemiş çürüklerde ise bu belirti genel itibariyle ağrı ve hassasiyet ile kendini göstermektedir.

Diş çürükleri kimi zaman beyaz kimi zaman da kahverengi ve siyah noktalar şeklinde gözükebilmektedir. Fakat en doğru teşhis için muhakkak bir uzman desteği almak ve röntgen almak gerekecektir.

Bu sebeple düzenli bir şekilde diş kontrolleri yapmak ve bir uzmandan destek almak çürük oluşunun önüne önemli ölçüde geçecektir.

Diş çürüğü belirtileri ise şu şekilde sıralamak mümkündür:

  1. Özellikle sabah uykusu sonrası ağız kokusu veya ağız içerisinde bulunan kötü tat his.
  2. Dişte veya diş etlerinde hassasiyet ve kimi zaman ileri boyutlardaki ağrı
  3. Soğuk, sıcak veya aşırı şekerli şerbetli içecek veya yiyeceklerde gözüken ağrı
  4. Diş üzerinde tebeşir tozunu andıran siyah, beyaz ve kimi zaman kahverengi noktalar

Bunların yanı sıra düzenli ağız bakımının yapılmaması, tükürük içeriği ve diş yapısı diş çürüğünü sebebiyet verebilmektedir.

Oluşan küçük boşluklar tedavi edilmediği sürece genişleme göstermekte ve çoğu zaman şiddetli bir ağrı ile gündelik hayatınızda olumsuz yönde etkileyebilmektedir.

Diş Çürüğünün Teşhisi Nasıl Yapılır ?

Dişlerde daha önceden rastlamadığınız kahverengi siyah veya beyaz lekeler de diş çürüğünün varlığından şüphe edilebilir. Fakat burada kesinlikle hekim muayenesine başvurmak gerekecektir.

Kimi zaman diş yüzeyinde siyah, kahverengi veya beyaz gibi noktalar bulunmasa dâhil dişlerimiz içten çürümüş olabilir. Bu sebeple en yakın zamanda bir uzman desteği alarak genel bir röntgen çektirmeniz gerekmektedir. Çünkü hepimizin de bildiği üzere diş çürükleri genellikle hekimlerin yaptığı rutin kontroller ve muayeneler sonucunda tespit edilebilmektedir.

Diş Çürüğünün Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Diş çürüğü, farklı pek çok metot ve tekniklerle tedavi edilmektedir. Fakat burada esas alınması gereken noktalar; hassasiyet, ağrının boyutu veya çürüğün boyutu olarak karşımıza çıkacaktır.

Muayenenizi yapacak doktor çürük durumunu tespit edecek ve çürük ciddiyeti ve boyutuna göre uygun bir tedavi planı oluşturacaktır.

Diş Çürüğünde Dolgu Tedavisi

Diş Hekimi düzenli kontrollerinin ardından varlığını tespit etmesi durumunda dişlerinizde çürüyen bölgenin detaylı bir şekilde temizliğini yapacak ve ardından çürük sebebiyle oluşan boşluğa kompozit ismi verilen veya amalgam olarak alınan ile dolduracaktır. Oldukça basit ve erken tespit edilmiş çürükler genel itibariyle bu şekilde tedavi edilebilmektedir.

Diş Çürüğünde Kanal Tedavisi Nedir ?

Çürük, ileri düzeyde ilerlemiş ve dişlerde yer alan sinirlere kadar ulaşmışsa genel itibariyle hekimler kanal tedavisini tercih etmektedir. Bu durumda hastalar ciddi ağrılarla karşı karşıya kalabilmektedir. Dişi kurtarmak için kanal tedavisine başvuracak hekimler öncelikle dişin içerisinde yer alan sinirlerin çürük sebebiyle ne denli etkilendiğini kontrol edecektir.

Ardından dişin iç kısmını sterilize ederek en uygun şekilde temizleyecek ve tüm enfeksiyonları temizleyecektir. Tüm işlemlerin ardından dolgu malzemesiyle diş boşluklarınızı kapatacak ve tedaviyi sonlandıracaktır.

Diş Çürüğünde Kron Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Kron, diş çürüğü sebebiyle dişlerde oluşan harabiyetin giderilmesi adına tercih edilmektedir. Diş hekimleri bu durumlarda diş üzerinde kişiye özel tasarlanan porselenleri tercih edebilmektedir. Bu sayede diş ömrü uzatılmış olacaktır. Tedavi işlemlerine başlanmadan önce dişteki çürüklerin tamamen giderilmesi ve temizlenmesi gerekecektir.

Diş Çürükleri Nelere Sebep Olur ?

Diş çürüğü karşı koruma sağlamanın en etkili ve en önemli yolu kesinlikle diş hekimi tarafından yapılan rutin kontrollerdir. Doğru Ağız bakımı diş çürüklerinin önüne geçilebilecektir.

Diş çürüğü tedavi edilmediği sürece pek çok sorunlarla birlikte gelişebilmektedir. Burada devam eden olumsuz diş ağrısı, günlük yaşamı olumsuz etkilemektedir.

Diş çürüklerinin yanı sıra dişlerinizde bulaşma varsa diş ve diş etleriniz etrafında ilin birikimine sebebiyet olabilecektir.

Çürükleri aynı zamanda ağız kokusuna sebebiyet vermektedir.

Diş Çürüğünden Korunmak İçin Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalıdır ?

Ağız bakımının kesinlikle düzenli ve doğru bir şekilde yapılması, diş çürüklerinin oranını ciddi ölçüde azaltacaktır. Ağız bakımını en önemli kuralı dişleri günde en az iki kez ve en az 2’şer dakika fırçalamaktır.

Bu noktada hekimlerinizin önerdiği diş fırçası ile dişlerinizi fazla bastırmadan düzenli bir şekilde fırçalamak çürük oluşumunu önemli ölçüde önleyecektir. Bunun yanı sıra dişlerimizin arasında biriken bakteri ve kirleri uzaklaştırmak ve daha temiz dişlere sahip olmak için diş ipleri kullanımına da yer vermemiz gerekecektir. Böylece diş ve diş etlerimiz çok daha temiz olacaktır. Dişlerin arasına sıkışan yemek artıkları, çürük oluşumunun en sık sebepleri arasında yer almaktadır.

Bunun haricinde yine doktorlarınızın tavsiye edeceği şekilde dil fırçası, gargara, ağız ve diş bakım ürünleri veya arayüz fırçası gibi ürünlerden kullanmanız diş sağlığınızı önemli etkileyecek sağlığınızı koruyacaktır.

Düzenli Diş Fırçalamaya Rağmen Dişler Neden Çürür ?

Diş bakımında Elbette dişleri Günde en az 2 kere fırçalamak oldukça önemli olmaktadır. Fakat bilinmektedir ki diş bakımında yalnızca dişleri fırçalamak tek başına yeterli olmamaktadır. Diş çürümesine etki eden en önemli etkenlerden bir tanesi de diş fırçası ve diş macunu kullanımıdır.

Diş yapınıza ve diş sağlığınıza uygun olmayan diş fırçası ve diş macunu kullanmak da çürük oluşunda sebebiyet verebilmektedir.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER