Ne Kadar Haberleri

Dış Gebelik Nedir ?

Dış Gebelik Nedir ?
Bu haber 22 Mayıs 2023 - 17:42 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Dış Gebelik Nedir ? Hepinizin de bildiği üzere sağlıklı bir gebeliğin oluşumunda öncelikle döllenmiş yumurtanın rahim içerisinde endometrium tabakasına yerleşerek burada gelişmeye başlaması olarak görülmektedir. Döllenmiş bir yumurta yani embriyo rahim dışında herhangi bir yere tutunursa bu dış gebelik olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki dış gebelik olup olmadığını nasıl anlarız? Bu gibi durumlarda genellikle karnın bir tarafından meydana gelen sertlik ile kişi dış gebelik olduğu şüphesi ile karşı karşıya kalabilmektedir.

Ağrı genellikle bıçak saplanması şeklinde olabilmektedir. Ayrıca bu gebelik esnasında fazla kilo kayıpları, baş dönmeleri ve sık sık bayılmalarla karşı karşıya kalınabilmektedir.

Bunlar dış gebeliğin önemli belirtileri ve semptomları olarak karşımıza çıkmaktadır. Dış gebelik vakaların birçoğu yumurtaların rahme taşıyan follu tüpünde oluşunu göstermektedir. Sağlıklı bir gebelik olmamakla birlikte genellikle olumsuz sonuçlanmakta çoğu zaman düşük ile sonuçlanmaktadır.

Dış Gebelik Neden Olur ?

En yaygın dış gebelik, tubal gebelik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tür bir gebelikte döllenmiş yumurta genellikle tüpe sıkışan fetüs olmaktadır.

Bu, hormonsal dengesizlikleri de beraberinde getirmekte ve fetsün anormal gelişimi ile dış gebeliği ortaya çıkarmaktadır.

Kişinin dış gebelik geliştirme riskini arttıran farklı pek çok sebep bulunmaktadır. Bunlardan ilki daha önce yaşanan bir dış gebeliktir. Daha önce yaşadığınız bir ilişki gebelik mevcut ise bu, sonraki süreçlerde de her zaman için risk teşkil edecektir.

Çoğu zaman kullanılan doğum kontrol yöntemleri de dış gebeliğe sebebiyet verebilmektedir.

Rahim içine uygulanan araçlar veya uygulamalar ile rahmin anatomisi bozulmakta ve hem bireyin hamile kalma şansı oldukça düşük olmakta hem de dış gebelik riskini oldukça yükseltmektedir.

Tüplerin bağlanması olarak da tabir edilen kalıcı doğum kontrol yöntemi de burada dış gebelik geliştirme riskini yükseltecektir.

Öte yandan aşırı derecede sigara ve alkol kullanımı da dış gebelik riskini arttıran faktörlerdendir.

Bireyin çok fazla sigara kullanması durumunda yüksek ihtimalle ektopik hamilelik riskiyle karşı karşıya kalınabilmektedir.

Dış gebelik oldukça riskli bir sağlık problemi olup bu bireyin fallop tüpü patlaması ile dahi sonuçlanabilir.

Dış Gebelik Tedavi Edilmezse Ne Gibi Sonuçlar Doğurur ?

Dış gebeliğin tedavi edilememesi yaşamı önemli ölçüde tehdit edecek ve ilerleyen süreçlerde iç kanamalara yol açabilecektir.

Dış Gebelik Nasıl Önlenir ?

Dış gebeliği önlemenin bilinen herhangi bir yöntemi olmamakla birlikte dış gebelik riskini azaltmanın farklı pek çok yöntemleri vardır.

Burada özellikle cinsel partner sayısını olabildiğince sınırlandırmak ve ilişki sırasında prezervatiflerden destek almak cinsel birliktelik ile buluşabilecek her türlü hastalık ve enfeksiyonları önlemeye yardım edecektir.

Ayrıca pelvik inflamatuar hastalığının da önemli ölçüde azaltacaktır. Öte yandan hamile kalmak istediğimiz süreçte bir özellikle sigara ve alkolü sınırlandırmak, hem gebelik şansınızı arttıracak hem de dış gebeliğin önlenmesini sağlayacaktır.

Dış Gebelik Belirtileri ve Tipleri Nelerdir ?

İlk aşamada dış gebeliğin belirtisi çoğu zaman fark edilemeyebilmektedir. Kimi dış gebelik vakalarında, Kadın adet görmemekte ve adet sürecindeymişçesine göğüs hassasiyeti ve mide bulantısı gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedir.

Tüm bunların olağan hamilelik sürecini belirtileri arasında olması, kişide herhangi bir dış gebelik şüphesi uyandırmamaktadır. Bununla birlikte yapılan herhangi bir hamilelik testinde de sonucun pozitif olma ihtimali bulunmaktadır.

Fakat bu süreçte muhakkak kadın doğum uzmanına gözükmek gerekmekte ve hamilelik sürecini normal koşullarda gerçekleşip gerçekleşmediği muhakkak kontrol edilmelidir. Döllenmiş bu yumurta uygun olmayan fallop tüpünde büyüdükçe belirtiler ve semptomlar çok daha belirgin bir şekilde gözükmektedir.

Semptomlar sonucunda da sık sık vajinal kanama ve pelvik ağrılar şeklinde görülebilmektedir.

Follop tüpünden akan kanlar, çoğu zaman omuz ağrısı veya sürekli bir şekilde tuvalete çıkma dürtüsü ile de görülebilmektedir.

Burada özellikle yalnızca karnın bir tarafında meydana gelen şişlik ve ağrı, dış gebeliğin en önemli belirtisi ve semptomları olarak görülmektedir.

Bu gibi bir durumla karşı karşıya kalma noktasında muhakkak alanında uzman bir kadın doğum uzmanından destek alınması ve gebeliğin ne tür bir gebelik olduğunu gelişmiş ultrason cihazları ile tespit edilmesi gerekecektir. Hamilelik sürecinde döllenmiş yumurta fark edilmezse fetüs, follop tüpünde büyümeye devam edecektir. Bu durum sonucunda da ne yazık ki buradaki tüpün yırtılmasına sebebiyet verebilmektedir.

Follop tüpü yırtılması, karının içerisinde ağır kanamalar ve ağrılar ile başlayacak ve hayati tehlike doğuracaktır. Acilen tıbbi yardım almanız ve zaten normal olmayan bu gebeliğin en doğru yöntemle sonlandırılması gerekecektir. Aksi halde iç kanama veya çoğu zaman zehirlenme olgusu ile anne adayının ölümüne dahi sebebiyet verebilecektir.

Dış Gebelik Nasıl Teşhis Edilmektedir ?

Günümüzde jinekologlar tarafından sık sık gerçekleştirilen pelvik muayeneler ile follop tüpü ve yumurtalıklar kontrol edilmekte, hassasiyet ve kitleler saptanmaktadır.

Jinekologlar yalnızca pelvik muayene ile dış gebeliğin söz konusu olup olmadığını teşhis edemeyebilmektedir.

Bu sebeple dış gebelik teşhisini doğru bir şekilde konulması için ultrason cihazlarına ve kan testlerine muhakkak ihtiyaç duyulacaktır.

Doktor, kişinin hamile olup olmadığını çeşitli hormon testleri yani HCG kan testi ile öğrenebilmektedir.

Söz konusu hormon, hamileliğin oluşması sebebiyle yükselme göstermektedir.

Kan değerindeki yükseklik, genel itibariyle hamileliğin 5 ila 6 hafta sonrasında gözükebilmektedir.

Bu süreçte doktor anemi veya kan kaybının olup olmadığını kontrol amaçlı tam kan sayımı da isteyebilecektir.

Dış Gebelik Normal Gebeliğe Dönüşür Mü ?

Gebeliğin dış gebelik oluşunu ve rahimde değil follop tüpünde yerleşim gösterdiğinin geç saptanması halinde kişi, ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalabilecektir. Burada embriyo uzun bir süre yaşayamamakta ve kısa süre içerisinde gelişemeyerek ölmektedir. Rahmin içerisinde gelişmesi gereken embriyonunun rahim dışında bir yere tutunması ne yazık ki normal gebeliğe dönüştürmemektedir.

Doktorunuzu Seçerken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER