Ne Kadar Haberleri

Hipertansiyona Karşı 10 Doğal İpucu

Hipertansiyona Karşı 10 Doğal İpucu
Bu haber 15 Mayıs 2023 - 16:21 'de eklendi ve kez görüntülendi.
Hipertansiyona Karşı 10 Doğal İpucu
Hipertansiyona Karşı 10 Doğal İpucu

Türkiye’de yaklaşık her 3 kişiden birinde görülmekte olan hipertansiyon, gerekli ve etkili önlemler alınmaması durumunda önemli sağlık problemlerini yol açmaktadır.

Özellikle organ hasarlarına yol açtığı bilinen bu hastalık, son derece tehlikelidir. Burada hipertansiyona dikkat etmemiz gerekmektedir. Hipertansiyon riskie karşı 10 doğal ipucunu şu şekilde sıralayabilmekteyiz:

  1. Beslenme şekillerimize dikkat etmeli ve psikolojik durum analizlerinizi yapmalıyız. Öte yandan kullandığımız ilaçlar, yaşam şekilleri ve günlük aktiviteler gibi farklı faktörlere bağlı olarak da kimi zaman hipertansiyon durumları ile karşı karşıya kalabilmekteyiz.
  2. Hipertansiyon, yaşam tarzı değişiklikleri ve duygu durum kontrolleri ile kontrol altına alınabilen bir hastalık olarak karşımıza gelmektedir. Bu sebeple hipertansiyondan korunmak adına yaşam kalitemizi arttırabiliriz.
  3. Hipertansiyona karşı alacağımız önlemlerden bir tanesi de aşırı tuz tüketiminden kaçınmaktır. Sağlıklı olmamakla birlikte kişi, hipertansiyon İlaçlarını düzenli bir şekilde kullansa dahi aşırı tuz tüketimi kan basıncı seviyesinin normale gelmesini engellemektedir. Burada tuz kaynağı olarak yalnızca sofra tuzunu düşünmek yanlış olacaktır. Bunun yanı sıra günlük sofralarınıza tükettiğimiz tuzlu yiyecekler, zeytin, salça, turşu veya tuzlu peynirler gibi salamura yiyeceklerde tuz içeriği yüksek gıdalardır. Günlük besinlerimizi oluşturmakta ve bunlar ne yazık ki gizli tuz günlük içeriğiyle sağlığınıza olumsuz yönde etkilemektedir. Tansiyon yükselmesine sebep olabilmektedir.
  4. Hipertansiyon riskini en aza indirgemek için ideal kiloda olmak ve hareket içerisinde olmak gerekecektir. Araştırmalar göstermektedir ki aşırı kilolu olan bireylerin, yaklaşık %40’ında hipertansiyon görülmektedir. Fazla kilo kan basıncı üzerinde olumsuz etki bırakmakta ve bu sebeple tansiyonun yükselmesine neden olmaktadır.
  5. Hipertansiyona karşı koruma sağlamak için şekeri azaltmak gerekmektedir. Şeker hastalıklarında bizler sıklıkla yüksek tansiyon durumları ile karşı karşıya kalabilmekteyiz. Yüksek tansiyonla birlikte gelişebilen şeker hastalığı da görülebilmektedir. Kan damarları üzerinde olumsuz etki yaratan bu durum, tansiyonun da ilerleyen dönemlerde yükselmesini sebep olmaktadır.
  6. Hipertansiyona yakalanmamak için dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da alkol tüketimidir. Alkol kullananların büyük bir kısmında hipertansiyon görülme sıklığı artmaktadır. Hipertansiyon hastalığı bulunan kişilerin alkol tüketimini önemli ölçütle sınırlandırılması ve İlaçlarını düzenli kullanılması gerekecektir.
  7. Hipertansiyonu tetikleyen bir başka sebep ise stres olarak karşımıza çıkacaktır. Uzun çalışma saatleri, beslenme bozukluğu, düzensiz uyku ve özellikle psikolojik sorunlar hipertansiyonu için büyük bir risk teşkil etmektedir. Burada özellikle stresten uzak bir yaşam sürmek, hipertansiyon için oldukça koruyucu ve etkili olacaktır.
  8. Doğal içerikli yiyeceklere yer vermek hem vücudumuzun gereken tüm vitaminleri almasını hem de çok daha dinç ve enerjik hissetmemizi sağlayacaktır. Burada özellikle salamura ürünlerden kaçınmak tansiyonunuzun yükselmesini önüne geçebilecektir. Yemeği evde değil de dışarıda, dış mekânda tüketeceksiniz yemeğe aç karnına gitmemeniz ve özellikle tuzsuz, az yağlı ürünlerden tercih etmeniz gerekecektir.
  9. Porsiyonlarınızı oranlı bir şekilde tüketmeniz ve kırmızı et yerine beyaz et tercih etmeniz bu süreci kontrol altına almanızı sağlayacaktır.
  10. Şekerli ve glikozlu tatlılardan uzak durmak ve tercihinizi meyveden yana kullanmak tansiyonunuzu dengelenmesini sağlayacaktır. Su tüketiminizi de aynı ölçüde arttırdığınız noktada hipertansiyon riskini önemli ölçüde düşürmüş olacaksınız.

Hipertansiyon Nedir?

Yüksek tansiyon olarak da bilinen ve kan damarı içerisindeki yüksek basınca hipertansiyon denmektedir. Hipertansiyon büyük veya küçük tansiyon dediğimiz türlerden oldukça fazladır.

Kimi zaman hipertansiyon hastalarında hiçbir belirti bulunmayabilmekte ve kişi günlük yaşamını sürdürmesine herhangi bir engel teşkil etmeyebilmektedir.

Burada özellikle uzun yıllar boyunca hipertansiyon sorunu olduğunu bilmeden yaşamına devam eden pek çok kişiye rastlamak mümkündür.

Hipertansiyon, herhangi bir belirti vermeden kimi zaman böbrek, beyin ve kalp gibi kimi organa hasar verebilmektedir.

Bu sebeple mutlaka uzman kontrolünde hipertansiyon rahatsızlığında olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir ?

Sessiz düşman olarak da bilinen ve genellikle kişinin günlük yaşamında engel olmayacak şekilde ortaya çıkan bu rahatsızlık son derece riskli ve ölümcüldür.

Kimi zaman kan basıncına bağlı bir şekilde baş dönmesi, nefes darlığı, hareketsizlik ve görmede bozukluk şeklinde oluşabilmektedir.

Öte yandan bacaklarda şişlik, burun kanaması, çarpıntı ve halsizlik de çoğu zaman Hipertansiyon belirtileri arasına alınabilmektedir. Bu belirtilerden biri veya birkaçını hissetmeniz durumunda Muhakkak bir doktora başvurmalısınız.

Hipertansiyonu Tetikleyen Etmenler Nelerdir ?

Yüksek tansiyon yani hipertansiyonun sebepleri nelerdir? Hipertansiyon hastalığı bende mevcut mudur? Hipertansiyon tanısı kondu ne yapmalıyım? Tarzında pek çok soru ile karşı karşıya kalabilmekteyiz.

Hipertansiyon genellikle 35-50 yaş aralığında sıklıkla görülmekle birlikte genetik yatkınlık, aşırı kilolu olma, şeker hastalığı, günlük yaşamda fazlasıyla tuz tüketmek, hareketsiz yaşam biçimi etkili olmaktadır.

Bunun yanında aşırı derecede sigara ve alkol kullanımı ve stres genellikle hipertansiyonu tetiklemektedir.

Hipertansiyon Rahatsızlıklarında İlaç Tedavisi Uygulanır Mı ?

Hipertansiyon belirtileri pek çok etkene bağlı olmakla birlikte genel itibariyle enseden başlayarak yayılım gösteren baş ağrısı şeklinde görülmektedir. Burada kan basıncının yüksek olması ile özellikle enseden başlayarak tüm bölgeye yayılan ağrı, burun kanaması ile sonuçlanabilmektedir. Bu belirtilerin her zaman için hipertansiyona sebebiyet vermeyeceği bilinmeli, detaylı kontrollerden geçilmelidir. Bu rahatsızlık için kimi durumlarda ilaç tedavisine de gerek duyulabilmekteyken kimi zaman ise düzenli ve sağlıklı bir yaşam tarzı edinerek giderilebilmektedir.

Hipertansiyon Tedavi Edilmezse Nelere Yol Açar?

Hipertansiyon tedavi edilmediği sürece böbrek, göz ve kalp gibi hayati organları olumsuz etkileyebilmektedir.

Hipertansiyon Kadınlarda Daha Fazla Mı Görülüyor?

Hipertansiyonun kadınlarda daha fazla olduğu gibi bir algının yanlış olduğunu belirtmekte fayda görmekteyiz. Erkekler kadınlara oranla daha fazla risk altına alınmaktadır.
Hipertansiyonun, saptanılabilen bir rahatsızlık olmamakla birlikte kan basıncı yükselmesi ile oluştuğu gözlemlenmektedir. Hipertansiyonu kontrol altına almak, sağlıkla beslenme ve düzenli egzersizlerle mümkün olmaktadır.

B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir ?

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER