Ne Kadar Haberleri

Vajinal Duş Nedir ?

Vajinal Duş Nedir ?
Bu haber 21 Mayıs 2023 - 19:55 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Vajinal duş, genel itibari ile vajinadaki akıntı, birikmiş adet kanı veya diğer metaryeli temizlemek amaçlı vajinal girişini basınçlı su ile temizleme işlemidir. Vajinal duş temizliği için aynı zamanda farklı parfüm ve temizleyiciler de sıklıkla kullanılmaktadır.

Vajinal Duş Neden Yapılır ?

Vajinal duş kadınlar için hem hijyen açısından hem de sağlık açısından son derece önemli ve gerekli olmaktadır. Vajinal temizlik öneminin yanı sıra birtakım riskleri ile de ön plandadır. Vajinal duş öncesinde vajinal temizliği gerektirecek bir durumun varlığı konusunda kesinlikle uzmandan destek alınmalıdır. Zira bilinçsizce yapılan bu temizlik, vajinal enfeksiyonların varlığı halinde durumun daha kötü seyretmesine sebep olabilmektedir. Doktor gözetiminde gerekli sıvılar veya ilaçlar okunarak bu dönemi en sağlıklı şekilde yürütmek önemlidir. Dönem dönem kadınlar tarafından yapılan Vajinal duşun başlıca sebepleri mevcuttur. Bu sebepleri şu şekilde sıralamak mümkündür:

1) Adet kanaması sonrasında adet ile dışarıya katılamayan ve vajinal çeperinde bulunan kanı temizlemek

2) Cinsel ilişkinin ardından hamile kalma ihtimalini azaltmak

3) Cinsel ilişki sonrasında Cinsel ilişki ile bulaşma ihtimali yüksek olan hastalıklardan korunmak

4) Vajinadaki kötü kokuyu gidermek

5) Kronik vajinal mantarlar

6) Kronik bakteriyel enfeksiyonların varlığı

Vajinal Duş Sağlıklı Mıdır ?

Kimi zaman kimi sebeplerle kadınlar tarafından tekrarlanan vajinal duş, doktor tavsiyesi ile birlikte yapılması durumunda oldukça sağlıdır. Özellikle Cinsel ilişki sonrasında hamilelik istemeyen kadınlar için vajinal duş, hamile kalma ihtimalini %30 oranında azaltmaktadır.

Öte yandan gereğinden fazla vajinal duş yapmak vajinanın kimyasını bozabilmektedir. Bu durum da ne yazık ki mantar enfeksiyonların çoğalmasını sebep olabilmektedir. Duş sonrası yeni mikroorganizmaların vajinaya girişine sebep olan bu işlem vajinanın özellikle Cinsel ilişki ile ulaşabilecek Hastalıklar D davetiye çıkarabilmektedir.

Yapılan araştırmalarda sık sık vajinal duş almanın pelvik iltihabı %78 oranında arttırdığını göstermektedir. Bu durum son derece riskli olmakla birlikte tedavi edilmemesi durumunda çoğu zaman kısırlığa ve hatta ölüme sebep olabilmektedir.

Gereğinden fazla yapılmaması gereken vajinal duşun muhakkak doktor kontrolünde ve tavsiyesinde olması gerekmektedir. Vajinal temizlikte vajinanın kendi kendisini temizlenmesine izin vermek çok daha sağlıklı olacaktır.

Vajinal Kendi Kendini Temizler Mi ?

Vajinal, içerisinde salgıladığı mukus salgısı ile kendi kendisini temizleme yapısına sahiptir. Özellikle cinsek ilişki Sonrasında hamile kalmak istememe gibi bir durum söz konusu değilse vajinal duş yapılmamalıdır. Zira vajinal kendisini sürekli bir şekilde temizleyecek bir yapıdadır.

Oldukça hassas olan bu yapı dışarıdan paraben içermeyen parfüm veya kremlerle temizlenmelidir.

Vajinal girişine veya içerisine uygulanan parfüm, deodorant veya sabunlar vajinada irritasyon ve enfeksiyon oluşumlarını önemli ölçüde tetiklemektedir.

Vajinal Duş Sonrası Hangi Durumlarda Doktora Gidilmelidir ?

Vajinal duş sonrası aşağıdaki durumlardan herhangi birisine rastlamanız durumunda derhal doktora başvurmalısınız.

1)Vajinal girişinde ağrı hissi
2) Vajinada yanma hissi
3) Vajinada kaşıntı ve kötü koku
4) İdrar yapmada zorlanma veya yanma
5) Normal vajinal akıntının dışında farklı renkte akıntının varlığı

Vajinal Duş İlaçları Nasıl Kullanılır ?

Daha önce de belirtmiş olduğumuz üzere vajinal duş, eğer herhangi bir mantar enfeksiyonunuz veya benzeri rahatsızlığınız yoksa yapılması tavsiye edilmemektedir. Bunun yanında kadın doğum uzmanlarından destek olarak da vajinal duş hakkında hem detaylı bilgi sahibi olmak hem de vajinal duşun yapılma sıklığı hakkında bilgi almak gerekecektir.

Kesinlikle vajinal duşlarda kullanıma yer verilecek ilaç ve aparatların doktor tavsiyesi ile kullanılması gerekmektedir. Bu noktada doktor öncülüğünde tavsiye edilen bu ilaçları yalnızca eczane ve bu tarz sağlık bakanlığınca onaylanmış noktalardan satın almanız sağlığınız noktasında son derece önem arz etmektedir.

Vajinal duş ilaçlarını doktorunuzun ön göreceği sıklıkta ve dozda uygulamanız gerekecektir. Öte yandan ilaç kullanımından önce içeriğindeki bileşenlere karşı bir hassasiyetinizin ve alerjinizin olup olmadığını kontrol etmeniz gerekecektir. Kullanım öncesi iyice çalkalamanız gereken bu ürünler, doğal bileşenlerden destek alınarak üretildiğinden dolayı kolaylıkla dibe çökme yapabilecektir. Burada öncelikle aplikatörü takmanız ve bu aplikatörü dikkatli bir şekilde vajinaya yerleştirmeniz gerekecektir.

Bu tarz ürünlerin kullanımında kesinlikle ilacın göz ile temasından kaçınmanız gerekmektedir. Çocukların erişemeyeceği noktalarda muhafaza etmeniz gereken bu tarz ürünlerin gereğinden fazla süreli uygulanması tavsiye edilmemektedir. Aksi halde kullanımda duyarlılaşmaya sebebiyet verecektir. Kullanım sıklığı ve dozu hakkında muhakkak doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmeniz gereken ilacın ısı ve ışıktan uzak noktalarda muhafaza edilmesi şarttır.

Vajinal Akıntılarda Vajinal Duş Yapılır Mı ?

Kadınların hormonel ve anatomik yapısı gereği vajinada akıntı oluşumu son derece normaldir. Fakat özellikle koyu renkli ve kötü kokulu akıntılarda doktora görünmek gerekecektir. Burada vajinal akıntıları gidermek veya önüne geçmek için kadınların sıklıkla başvurduğu vajinal duş kesinlikle sağlıklı değildir.

Anatomik yapısı gereği vajina, sürekli kendisini temizleme yapısına sahiptir. Bu yüzden dışarıdan yapılan her müdahale, vajinanın anatomik yapısını bozabilecek ve farklı pek çok sağlık problemine yol açabilecektir.

Bu noktada akıntıların normal bir oluşum olduğunun farkında olarak, vajinanın kendi kendisini arındırmasını beklememiz en doğrusu olacaktır. Vajina dışından kimyasal içeriğine sahip olmayan temizleyicilerin uygulanması yeterli olacaktır.

Jinekolojik Muayene Öncesi Vajinal Duş Yapılmalı Mıdır ?

Vajinal akıntı, yanma, tahriş veya vajinal mantar oluşumlarında kesinlikle vajinal duş yapmamamız gerekmektedir. Aksi halde söz konusu bölgedeki iyi oluşumlu bakterilerinde ölmesine sebep olabilmekteyiz. Bu da vajinal mantar veya enfeksiyonlara maruz kalmamızı sağlayacak, vücudumuzun bu bakterilerle savaşma şansını en aza indirgeyecektir.

Öte yandan cinsel ilişki esnasında görülen ağrı ve yanmalarda, idrar yaparken yaşanan yanma hissinde de muhakkak alanında uzman bir jinekologa başvurmanız süreci en doğru şekilde atlatmanızı sağlayacaktır.

Diz Kapağı Ağrısı Neden Oluşur ? Tanı ve Tedavisi Nelerdir ?

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER