Ne Kadar Haberleri

Ozan Bingöl Benzine ve Mazota yeni gelecek kazık zammı açıkladı

Ozan Bingöl Benzine ve Mazota yeni gelecek kazık zammı açıkladı
Bu haber 14 Temmuz 2023 - 22:41 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Ozan Bingöl Benzine ve Mazota yeni gelecek kazık zammı açıkladı. Vergi Uzmanı Ozan Bingöl, son zamanlarda yapılan vergi dilimi artışlarının hayatın günlük akışına tam olarak yansımadığını belirterek, akaryakıt, alkollü içecekler ve tütün ürünleri gibi diğer ürünlere vergi artışlarının da geleceğini açıkladı. Bingöl, internet sitesinde yayınladığı “Vergi artışlarında turpun büyüğü heybede” başlıklı yazısında, “Akaryakıt ürünlerindeki vergi artışının pompa fiyatlarına yansıması 6 ila 8 TL arasında olacak” açıklamasını yaptı.

Bingöl’ün ilgili yazısında belirttiği gibi, akaryakıt ürünlerindeki maktu ÖTV tutarını artırma konusunda Cumhurbaşkanına neredeyse sınırsız yetki verilmektedir. Bu yetkinin kullanılmasıyla, söz konusu ürünlerdeki vergi artışlarının önemli bir kısmının pompa fiyatlarına yansıması beklenmektedir. Mevcut durumda bir litre 95 Oktan kurşunsuz benzinde 2.5265 lira olan maktu ÖTV’nin Cumhurbaşkanının 3.5647 TL’ye kadar çıkarma yetkisi bulunmaktadır. Torba Kanunla birlikte alınan yeni yetki, 1 TL civarında bir ÖTV artışının çok üzerinde bir artış yapılmak istendiğini göstermektedir.

2023 yılı bütçesinde yer alan 510 milyarlık ÖTV hedefinin üzerine %60 ÖTV tahsilat ilavesi yapılmıştır ve bu tahsilat beşbuçuk ayda gerçekleştirilecektir. Bu nedenle, tüm ÖTV kalemlerinin en az 1,2 kat artırılması gerekmektedir. Bingöl, ÖTV tahsilat gelişmeleri dikkate alındığında, en büyük artışın akaryakıt ürünlerinde olacağını da belirtmektedir.

Dolayısıyla, bugün litre başına 2,5265 lira olan maktu ÖTV’nin yıl sonuna kadar yaklaşık 5 liralık bir artışla 7,5-8 lira seviyesine çıkması beklenmektedir. Yüzde 20 oranında KDV’nin de bu artış üzerinden alınacağı düşünüldüğünde, maktu ÖTV artışının pompa fiyatlarına yansıması 6-8 lira seviyesinde olacaktır.

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER