Ne Kadar Haberleri

Türk Lirası Tarihi Dip Seviyede! Dolar Rekora Ara Vermiyor

Türk Lirası Tarihi Dip Seviyede! Dolar Rekora Ara Vermiyor
Bu haber 18 Haziran 2023 - 17:32 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Türk Lirası Tarihi Dip Seviyede ! Dolar Rekora Ara Vermiyor.Döviz kurlarındaki istikrarsız artış hız kesmeden yükseliş gösterirsek Türk lirası düşüşe geçiyor.Tüm zamanların en yüksek seviyesine artan kur, 14 Mayıs ve öncesinde yaklaşık 20 TL ve altında izlerken üç hafta gibi kısa bir süre içerisinde 3 Tl’lik artış ile TL 23 Tl seviyelerine ulaştı. 28 Mayıs tarihi itibarı ile adeta gaza basan dolar ve Euro piyasası, Türk lirası değerinin de aynı ölçüde düşüne sebep oluyor. Para piyasası uzmanlarının öngörüsüne göre döviz kurunun adım adım artışa geçeceği ve kısa bir zamanda 24-25 lira seviyelerine artacağı söyleniyor.

Öte yandan Türk lirası, döviz kuru karşısında en fazla değer kaybeden gelişen ülkeler arasında yer ediniyor. Hem Euro hem de dolar karşısında oldukça düşük seviyelere gerileyen TL tarihinin en düşük seviyelerinde seyrediyor.

Özellikle Türkiye2deki ikinci tur seçimlerin ardından yukarı yönlü hareket ederek rekora imza atan döviz piyasası tüm zamanların zirvesine ulaştı.

Başta para piyasası uzmanı İslam Memiş olmak üzere uzmanlar, kısa bir süre içerisinde döviz kurun 25 TL’yi geçeceğini belirtiyor.

Kısa vadede piyasada düşüşler yaşansa da orta ve uzun vadede yükselişlerin süreceği beklenmektedir. Öte yandan Euro piyasasının 30 TL olmasının sürpriz olmayacağı da sıklıkla dile getirilen konular arasındadır.

Piyasadaki Talepler Döviz Kurlarının Yükselişine Sebep Oluyor

Yurt içerisindeki talep oranları, döviz kurlarında yukarı yönlü dalgalanmalara sebep olarak oldukça hızlı bir şekilde ilerleme sağlamaktadır. Banka döviz mevduatlarının da çekilmesi ile beraber döviz taleplerinin de aynı oranda yükselişe geçeceği görülmektedir.

Yeni bir döneme giriş yapan Türkiye için farklı yabancı kurumlar, Ortodoks politikasının benimseneceği yönünde izlenim oluşturmaktadır. Öyle ki bu beklenti faiz noktasındaki beklentileri de şekillendirerek piyasanın netleşmesini sağlayacaktır.

TL Reel Değerin En Dip Seviyesinde

Reel döviz kurunun hesaplanabilmesi için ilk etapta nominal efektif kurun hesaplanması şartı bulunmaktadır. Burada özellikle Türkiye dış ticarette önemli bir paya sahip ülkeler arasında yer ediniyor.

Öte yandan ikili ticaret akımlarından da yararlanarak Türk lirasının hem nominal efektif oranları hem de ortalama değeri kolaylıkla tespit edilebilmektedir.

Burada elde edilen nominal efektif kurundan nispi fiyat endeksleri arıtılarak reel efektif kurlarına ulaşılabilmektedir. Bunun da sonucu olarak REK, TÜFE VE ÜFE şeklinde farklı üç endeks elde edilmiş oluyor.

Döviz Kuru Nasıl Belirlenmektedir ?

Ülke ulusal parasının satın alma gücü ile belirlenen döviz kurları, enflasyon açığı farkı ile de doğrudan doğruya ilişkili olabilmektedir. Paralel bir şekilde değişen döviz kurları, reel döviz kuralarının da sabitlenmesini sağlamaktadır.

Öte yandan dövize yapılan müdahalelerin de sınırlandırılması dövizin serbest piyasada yer edinmesinin önünü açmıştır. TCMB faiz yükselişleri ile birlikte enflasyon oranları çok daha tutarlı olacaktır.

Türk Lirası Dolar Kuru karşısında %7 Oranında Değer Kaybetti

2021 yılından bu yana en büyük düşüşü yaşayan Türk lirası, hızlıca yükselişe geçerek 24,89 seviyelerine dayanmıştır. Hafta başlarında görülen bu artışla birlikte değer kaybı %20 seviyelerine çıkmıştır. Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanması ile birlikte gözler döviz kuru dalgalanmalarına çevrilmiş durumda.

Şimşek, yaptığı açıklamalarda Türkiye ekonomik yapısının rasyonel bir zeminde yürütülmesi gerektiğine sıklıkla değinmiş, reel seviyelere yaklaşması noktasında piyasanın serbest bırakılması gerektiği yönünde beyanlarda bunmuştur.

Ayrıca yapılan araştırmalarda da görülmektedir ki Türk lirasının sabit olması noktasında on milyarlarda dolarlık rezervler etkin hale getirilmiştir.

Türkiye’nin Bir An Önce Reel Zemine Dönmesi Gerekmektedir

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisi hakkında yaptığı yorumlarda, hükümetimizin temel hedeflerinin daha etkin olması ve toplumsal refahın artışa geçmesi için reel zemine dönmenin şart olduğu yönünde açıklamalarda bulunmuştur.

Serbest piyasadaki döviz kurları karşısında TL değerini korumakta şeffaflık, tutarlılık ve öngörülebilirlik ölçüsünde hareket edileceği üzerinde sıklıkla durmuştur. Öngörülebilir bir ekonomik süreç için bu süreç kesinlikle gerekli kılınacaktır.

Jeopolitik gerginlikler, siyasi çekişmeler ve konjektür etkisi ile ülke kapasitemizi arttırmak, süreci daha etkin kılacaktır açıklamalarında bulunan Şimşek, Türkiye’nin reel zemine ulaşmasından başka bir seçeneğinin olmayacağını savunmaktadır.

Orta ve uzun vadede enflasyonu düşürmek ve ekonomik dönüşümü sağlamak, için maliye politikası araçlarından da yararlanarak eş güdüm çevresindeki dengeyi, güçlü koordinasyon ile sağlama yönünde birtakım çalışmalar yürütülecektir.

Doların 20 Yıllık Değişimi

Neredeyse her gün Türk lirası karşısında yükselişe geçen dolar kuru tarihi rekorunu kırmaya devam ediyor. 2008 yılının başlarında dolar 1 TL olacak mı? Olmayacak mı? Tedirginliğinin ardından TL 2013 yılında yükselişe geçmeye başladı. Temelde 2001 krizi ile şekillenen ekonomik kriz, beraberinde döviz kuru yükselişlerini de getirmiştir. 2001 yılı başlarında dolar kuru, 1,2 TL’ye karşılık gelmiştir. 2005 yılına gelindiğinde ise 1 dolar 1,34 TL olarak değer görmüştür. Türk lirası bu dönemlerde %100 değer kaybetmiştir. Kasım 2002 yılında AK Parti hükümetin başa geçmesi ile beraber krizle mücadele süreçleri başlatılmış ve enflasyonun tek haneye düşürülmesi sağlanmıştır.

2008 yıllarına gelindiğinde 1 dolar, 1,15 TL olarak karşılık görmüş ve Türkiye2ye döviz girişi hızlanmıştır.

2009 yılında 1,80 TL’ye denk gelen döviz kuru sırasıyla 2010 yılında 1,39 TL, 2012 yılında 1,74 TL , 2013 yılında 2TL ve 2014 yılında ise 2,37 TL olarak yükselişe geçmiştir. 21 Ekim 2021 yılına gelindiğinde bir Türk Lirası karşılığı 9,47 TL olmuş ve bu urum, enflasyonu tetiklemiştir.

Günümüzde ise 1 doların Türk Lirası karşılığındaki değeri 23,63 seviyelerine tırmanarak tarihi rekorunu kırmıştır. Para piyasası uzmanlarının yaptığı açıklamalara göre serbest piyasada döviz kurunun 30 TL seviyesine çıkabileceği belirtilmiştir.

Dolar Yükseldikçe Biz Düşüyoruz

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER