Ne Kadar Haberleri

Gırtlak Kanseri Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

Gırtlak Kanseri Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?
Bu haber 21 Mayıs 2023 - 23:08 'de eklendi ve kez görüntülendi.

Gırtlak Kanseri Nedir ? Belirtileri Nelerdir ? Gırtlak bir diğer ismi ile larenks, boyun bölgesinde yer edinen bir organdır. Kimi zaman halk arasında yutak olarak da isimlendirilen gırtlak, soluk borusu ve akciğerle devam eden solunum yolunun en önemli parçalarından bir tanesidir.

Gırtlak ses tellerini de içinde barındıran ve içerisinden geçen havanın etkisiyle titreşen ses frekanslarını ve ağız boşluğundan ve burundan yankılanarak dışarıdan duyulabilir hale gelmesini sağlamaktadır.

Toplumumuzdaki her 100 kişiden birisinde gelişen gırtlak kanseri, soluk borumuzun bulunduğu bölgedeki kimi hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile tümör halini alması olarak ortaya çıkar.

Burada öncelikle sigara kullanımı en önemli risk faktörleri arasında yer edinmektedir. Araştırmalar da göstermektedir ki sigara alışkanlığı bulunan kişilerin gırtlak kanserine yakalanma oranı % 20 daha fazla olmaktadır.

Gırtlak Kanserinin Nedenleri Nelerdir ?

Gırtlak kanserinin oluşumundaki en önemli risk faktörü kesinlikle sigara ve tütün gibi ürünlerdir. Bunun yanı sıra aşırı alkol tüketimi ve sağlıksız beslenme de gırtlak kanseri oluşumunun en önemli belirtileri arasındadır.

Kimi petrol ürünleri, ağaç işleri, boya sanayi gibi ağır kimya içeren iş kollarında çalışan kişilerin gırtlak kanseri riski ne yakalanma oranlarının bir hayli yüksek olduğu bilinmektedir.

Gırtlak kanseri, reflü hastalığının da risk faktörleri arasında yer almaktadır.

Gırtlak Kanserinin Belirtileri Nelerdir ?

Gırtlak kanseri temel olarak kişide başlangıçta ses kısıklığı ve ses kalitesindeki değişimlerle ortaya çıkmaktadır. Fakat Tüm bu belirtiler bir tümörün varlığından söz etmek için yetersiz olacaktır.

En doğru tanının kesinlikle uzman hekim tarafından yapılması gerekecektir. Bu sebeple özellikle 2 hafta ve daha fazla süren ses kısılmaları ve ses değişimlerinde muhakkak alanında uzman bir kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına destek almak son derece önemlidir. Gırtlak kanseri arasında boğazda takılma hissi veya kimi zaman boğaz, kulak ve göze yayılabilen ağrı şeklinde de kendini gösterebilmektedir.

İlerleyen Gırtlak Kanserinin Belirtileri Nelerdir ?

Gırtlak kanseri belirtisi çoğu zaman ses değişimi ile kendini gösterse de kimi durumlarda gırtlak kanseri önemli ölçüde ilerleyebilmektedir. Bu gibi durumlarda kişi, önemli ölçüde nefes darlığı çekmekte ve yutkunmakta zorlanmaktadır.

Yutma esnasındaki ağrı ve kimi zaman görülebilen kanlı balgam da kanser hücrelerin oluşumunu göstermektedir. Kanser lenf bezlerine yayılmış ise bu bölgelerde büyüyen dokular da gırtlak kanseri belirtileri arasında yer almaktadır.

Gırtlak Kanserlerinin Tanı Yöntemleri

Gırtlak kanseri belirtilerinin biri veya birkaçının varlığı halinde muhakkak bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerekmektedir. Burada hekimler gırtlak kanseri şüphelenirse sizlerden bir takım tetkikler isteyeceklerdir. Bu tetkiklerin başında laringoskopi gelmektedir. Laringoskopi, genellikle gırtlak rahatsızlıklarında ve solunum yolu hastalıklarında tercih edilen bir tanı yöntemi olup ucunda kamera bulunan oldukça esnek bir hortumdur. Bu hortum yardımıyla gırtlağınız incelenecek ve söz konusu bölgede herhangi bir kanser hücresinin var olup olmadığı tespit edilecektir. Tetkik sonucunda normal dışı bir oluşum saptanırsa süreç lokal veya anestezi şeklinde ilerleyecektir.

Kesin tanı konulan işlemin ardından boyun ultrasonu ve bir takım tomografiler den yararlanarak hastalığın yaygınlığı konusunda bilgi sahibi olunacaktır.

Gırtlak Kanserinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Gırtlak kanseri durumlarında kanser hücrelerinin yapısı, sayısı ve etki ettiği alan dikkate alınarak farklı tedavi yöntemlerine gidilebilmektedir. Temel olarak farklı üç tür tedavi yönteminden bahsedebilmektedir.

Bunlardan ilki cerrahi tedavi olarak karşımıza gelmektedir. Gırtlak kanseri tedavisinde en fazla tercih edilen ve pek çok gırtlak kanserinde de en etkili tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Hastalığının en erken dönemlerinde başlanabilen cerrahi tedavi genellikle gırtlağın bir bölümünden veya tamamından alınan biyopsi ile saptanmaktadır. Ameliyat esnasında boynun ön kısmından nefes borusuna bir delik açılmakta ve hastanın buradan nefes alması sağlanmaktadır.

Gırtlağın bir kısmını çıkarıldığı hastalarda ses kalitesinin oldukça yüksek olduğu görülmektedir. Bir diğer gırtlak kanseri tedavi yöntemi ise radyasyon tedavisidir. Radyasyon tedavisi; yüksek enerji ışınları kullanılarak yapılan bir tedavidir. Tedavi sürecinde tümörler olabildiğince küçültülmektedir. Radyasyon ışınları kanser hücrelerinin boyuna göre dışarıdan tespit edilip dışarıdan bir cihazla verilmektedir. Uygulama genel itibariyle her gün hastalığın seyrine göre belirli dozlarda verilmektedir.

Radyasyon, bu kanser hücreleri üzerindeki etkiyi azaltmakta ve erken evrede en az cerrahi müdahale ile başarı şansını arttırmaktadır. Kimi zaman ileri evre kanser hastalarında cerrahi tedavi sonrasında da radyoterapi alarak bu tedavi süreci yürütülebilmektedir.

Gırtlak kanseri hastalığında uygulanan bir başka tedavi yöntemi ise kemoterapi olarak karşımıza çıkıyor. Kemoterapi, genel itibariyle bu hastalığın en ileri evresinde tercih edilmektedir.

Cerrahi müdahale öncesi veya sonrasında tekrarlanan hastalarda uygulanan bu yöntem, kimi zaman hastalığın da seyrine bağlı olarak radyoterapi ve kemoterapi birlikte kullanarak tedavi edilebilmektedir. Bu sayede hastalık ileri düzeylere varmış olsa dahi süreç kontrollü işlemektedir. Son zamanlarda oldukça sık kullanılan tedavi yöntemi ile başarı şansı da bir hayli yükselmektedir.

Gırtlak Kanseri Neden Olur ?

Gırtlak kanserinden korunmak için neler yapılabilir? Gırtlak kanserinin en büyük sebebi sigara tüketimi olsa da burada bu hastalıktan korunmak için atılan ilk adımın sigara ve alkol gibi ürünlerden uzak durmak olacaktır.

Bunun yanında beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmemiz ve özellikle yeşil sebzelerden yararlanmanız, antioksidan açısından oldukça zengin olan yiyecekleri tüketmemiz sağlığımızı korumak adına oldukça önemli olacak ve gırtlak kanserine yakalanma riskinizi en aza indirgeyecektir.

Gırtlak kanserinden korunmak için yapılabilecek en temel özel niteliklerden bir tanesi de gırtlak kanseri belirtilerinin en doğru şekilde öğrenilmesi ve farkında olarak erken teşhis ve tedavi için muhakkak alanında uzman bir kulak burun boğaz doktoruna görünmek önem teşkil etmektedir.

Vajinal Duş Nedir ?

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER