Ne Kadar Haberleri

Kur Artışları Dış Ticaret Açığına Deva Mı ?

Kur Artışları Dış Ticaret Açığına Deva Mı ?
Bu haber 23 Haziran 2023 - 17:43 'de eklendi ve kez görüntülendi.
Kur Artışları Dış Ticaret Açığına Deva Mı?
Kur Artışları Dış Ticaret Açığına Deva Mı?

Kur Artışları Dış Ticaret Açığına Deva Mı ?Dış ticaretteki serbest piyasanın ülkeler arasındaki iş bölümü ve işbirliğinde uzmanlaşmayı sağlamaktadır. Kaynakların etkin bir şekilde kullanımı ile taraf ülkelerin de aynı oranda büyümeleri sağlanmaktadır. Olumlu yönde etki eden bu olay, özellikle gelişmekte olan Türkiye gibi ülkelerin büyümelerini hızlandırma açısından son derece önemlidir. Serbest dış ticareti daha kolay kılan önlemlerin alınması gerekecektir.

Dış ticaretin daha etkin yürütülmesi ve kolay olması adına ülkeler arası yapılan antlaşma ve sözleşmelerin rolü oldukça büyüktür. Ekonomik entegrasyonlar ve ülkenin uygulamış olduğu politikalar makroekonomi üzerinden yadsınamaz sonuçlar yaratabilmektedir.

Ülkelerin kendi bünyesine uyguladığı para politikaları ve faiz oranları dış ticareti önemli ölçüde etkilemekte, yön vermektedir. İktisat teorisi yaklaşıma göre, artış gösteren döviz kurları ihracatı yapılan malların da fiyatında düşüşe sebep olacaktır. Bunun sonucu olarak da ithal mallar daha pahalı hale gelecektir.

Artan döviz kurları ile doğru orantılı olarak artan ihracat, dış ticaret dengesinde olumsuz etiler yaratacaktır. Ülkelerinin uygulamış olduğu para politikaları da bu anlamda şekillenecektir. Belirlenen faiz oranları, ülkeye girecek olan portföy yatırımları da etkileyecektir.

Türkiye’de Döviz Kurunun Dış Ticarete Etkisi

1980 yılı ve öncesine kadar büyük oranda dışa kapalı olan Türkiye, ekonomik büyüme modelini uygulamıştır. 24 Ocak 1980 kararları ile birlikte ihracata dayalı ekonomik büyüme savunuştur. Daha öncesinde uygulanmakta olan kambiyo rejimi kapsamında kişinin yatırım amaçlı elinde döviz bulundurması yasaklanmıştı. Fakat ardından 11.0.8.1989 tarihinde yeni bir rejim ile “Türk Parasının Kıymetini Koruma” Adı altında çıkarılan karar ile döviz kullanımında vatandaşlara haklar tanınmıştır. Sonraki süreçlerde serbest piyasa hâkim olmuş ve ülkemize yönelik sermaye hareketleri esnetilmiştir.

Serbest Dış Ticaret Ülke Ekonomisini Ne Yönde Etkilemektedir ?

Serbest dış piyasanın varlığı, ülkelerin büyümesini sağlamakla birlikte yerli sanayi sistemin oluşumuna ve dış firmalarla olan rekabetin daha ileri boyutlara vardırılmasını sağlamaktadır. Gelişen ve değişen teknolojik yenliklerle birlikte verimlilikte aynı ölçüde artmaktadır. Bu sayede ülkeler elinde bulundurdukları kıt kaynakları daha etkin kullanmaya gitmektedirler. Bu da nihayetinde ülkedeki ürün çeşitliliğini ve fiyat yelpazesini önemli ölüde genişletecektir.

Ülkenin dış rekabet güçlerini arttırması, politikalarını da en doğru şekilde belirlemelerini sağlayacaktır. Özellikle Türkiye’de faiz oranlarından kur değişimlerine ve kurdaki değişimlerden de ithalat ve ihracata doğru tek yönlü bir nedensellik geçişi mevcuttur. Bunun en anlaşılır tabiri ise Türkiye2de uygulama bulan para politikaları döviz kurundan doğudan etkilenmektedir. Bu bilgi oldukça önemli olup politikacılar tarafından da sıklıkla dile getirilmektedir.

Döviz kurunda yaşanan değişimler ihracatı kısa süre içerisinde etkilemezken ithalatı kısa sürede oldukça önemli ölçülerde azaltabilmektedir. Bu sebeple özellikle Türkiye dış ticaret açığını kapatmak adına etkin bir politika aracı geliştirmektedir.

Serbest Ticari Anlaşmalar Dış Ticareti Geliştirir Mi?

Ülkelerin kalkınmaları ve daha ferah bir yaşama erişmeleri yönünden uluslararası ticaretin önemi oldukça büyüktür. Sanayileşme ve kalkınma stratejisi ile beraber özellikle dış ticarete yönelen ülkeler teknolojik yenilenme, verimlilik ve ölçek ekonomilerine sahip olmaktadır.

Kazanmış olduğu bu avantajlarla da küreselleşme sürecinde uluslararası ticarete yön vermekte, serbestleşmesi noktasında tüm ülkelerin hedefi haline gelmektedir.

Serbest ticaret anlaşmalarının giderek artan önemi süreç içerisinde diğer ticari ve ekonomik unsurları da etkileyerek farklı ülkelerdeki paylarını büyütmeye çalışmaktadırlar. Zorunlu olmadan yapılan bu düzenlemeler, bölgesel anlamdaki ticaret ve hizmeti e kapsam alanına almıştır. Böylelikle bölgesel ticaret çok daha etkin hale gelmiş, dış ticarette ilerlemenin yolunu önemli ölçüde açmıştır.

Altın ve Doları Olanlar Dikkat

Etiketler :
HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
POPÜLER FOTO GALERİLER
SON DAKİKA HABERLERİ
İLGİLİ HABERLER